Τρεις στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερο τζίρο την εορταστική περίοδο, αν και η μία στις τρεις επιχειρήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου πραγματοποίησε προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων για το σύνολο της εορταστικής περιόδου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 12/12/16 έως 9/1/17 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, και φέτος, η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των έμπορων τα αίτια για την πορεία της αγοράς, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, που δε αφήνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά. Επιπλέον όπως λένε ένας ακόμα λόγος είναι ότι η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και η οποία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος ενώ και οι αναμενόμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017, που μόλις ξεκίνησαν, έπαιξαν ρόλο στο μειωμένο τζίρο τις γιορτές. Και αυτό την ίδια στιγμή που η μία στις τρεις επιχειρήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, πραγματοποίησε προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων.
Μάλιστα από τις επιχειρήσεις που έκαναν προσφορές στο διάστημα των γιορτών το 50% των επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης και το 41% των επιχειρήσεων οικιακού εξοπλισμού επέλεξαν να κάνουν προσφορές. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και επιμορφωτικών ειδών εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά, της τάξης του 10% και 18%. Μεταξύ 21% και 40%, είναι το ύψος των προσφορών που επέλεξε το 50% των επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ τρεις στις τέσσερις (76%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, περίπου μία στις πέντε (17%) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και μόλις το 7% των επιχειρήσεων σημειώνει το 2016 τζίρο μεγαλύτερο από τον περυσινό. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%.
Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%), καθιστώντας το συγκεκριμένο κλάδο ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου. Επιπλέον, το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40%, το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40% ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες ισοκατανέμονται οι απαντήσεις με ένα ποσοστό που αγγίζει το20%. Ουσιαστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων φαίνεται να χάνουν πάνω από 30% του τζίρου τους μέσα σε έναν χρόνο, στο διάστημα της εορταστικής περιόδου του 2016 σε σχέση με το 2015.
Σημειώνεται ότι η αρνητική εικόνα τις αγορά αφορά το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών εμφάνισαν πτωτική τάση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, η οποία σε μεσοσταθμική βάση ανήλθε στα επίπεδα του 17,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο.
Η περίοδος των φετινών εορτών δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα τους δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ