Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Ανάγκη χρήσης νέων τεχνολογιών

Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Ανάγκη χρήσης νέων τεχνολογιών

"Η γεωργία ακριβείας και η χρήση των νέων τεχνολογιών αυξάνεται, το ίδιο όμως συμβαίνει και στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με αυτά κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή των αγροτών στα νέα δεδομένα, η δημιουργία νέων γενετικών υλικών και νέων δυναμικών καλλιεργειών". Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από το 4ο Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι "μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας επιχειρούμε να εστιάσουμε όχι μόνο στις προκλήσεις και να προτείνουμε λύσεις, αλλά και να συζητήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτοδιατροφικού τομέα. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της γεωργίας, όχι μόνο σαν ένα τομέα ευκαιριακής απασχόλησης που παρέχει διέξοδο ανάγκης μέσα στη συγκυρία της κρίσης, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή που παρέχει προοπτική απασχόλησης σε βάθος χρόνου και δημιουργίας πλούτου για τον αγροτικό πληθυσμό, που, ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Η γεωργική παραγωγή και μεταποίηση μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πηγή πλούτου για την οικονομία μας και θα κάνουμε ότι απαιτείται, για να κεφαλαιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές".

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον εσωτερικό μηχανισμό που έχει αναπτύξει το επιμελητήριο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την αγορά των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Αθανάσιος Τσαυτάρης, επικεντρώθηκε στο ρόλο της βελτίωσης των φυτών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η χρήση βελτιωμένων σπόρων, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών από τους αγρότες, προκειμένου η πρωτογενής παραγωγή να προσαρμοστεί και να είναι αποδοτική στα νέα κλιματικά δεδομένα από τα οποία και μπορεί να ευνοηθεί.

Ο ανώτερος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής, του γραφείου γεωργικών υποθέσεων εξωτερικού, του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Mαρκ Μανίς, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω skype, έκανε αναφορά στην "Παγκόσμια Συμμαχία για την κλιματικά ευφυή γεωργία", η οποία δημιουργήθηκε το 2014, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα από τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε και αριθμεί 103 μέλη σε 22 χώρες. Οι στόχοι της "Παγκόσμιας Συμμαχίας", όπως ανέφερε, είναι η βιώσιμη και δίκαιη αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των εισοδημάτων, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των διατροφικών συστημάτων και των μέσων βιοπορισμού των αγροτών, όπως και η όσο το δυνατόν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει την Ελλάδα να δηλώσει το ενδιαφέρον της, ώστε να ενταχθεί στην παγκόσμια συμμαχία, εφόσον δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 22 χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στη συμμαχία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group, Ευθύμης Ευθυμιάδης, επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναφορικά με τη σποροπαραγωγή και ανέφερε τις δυνατότητες ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό χρήσης μη πιστοποιημένου σπόρου στη χώρα. Επιπλέον, τόνισε την έντονη ανάγκη ερευνητικών πρωτοβουλιών τόσο από κρατικά Ιδρύματα όσο κι από ιδιωτικές εταιρείες, τη θεσμοθέτηση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σε όλες τις βασικές καλλιέργειες, την πάταξη του παραεμπορίου απιστοποίητου σπόρου, τη μείωση των αντικινήτρων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου πλαισίου για έλεγχους πιστοποίησης από διαπιστευμένους ιδιωτικούς φορείς και, τέλος, την επέκταση ειδικών κινήτρων στους αγρότες για τη σποροπαραγωγή και άλλων καλλιεργειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος, της AmericanGenetics, Παύλος Ζουλιάμης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση: "Η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, λόγω της απώλειας καλλιεργήσιμης γης, καθώς το φαινόμενο της ερημοποίησης γίνεται ολοένα και εντονότερο, η διαθεσιμότητα των υδάτων για χρήση στο γεωργικό τομέα περιορίζεται, οι καλλιεργητικές περίοδοι μικραίνουν, μειώνονται οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών και εντείνονται οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Η γενετική βελτίωση είναι απαραίτητο να εστιάσει την προσοχή της στη δημιουργία ποικιλιών οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι καινούργιες αυτές ποικιλίες θα πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες τόσο προϋπάρχοντες όσο και νέους οι οποίοι εμφανίζονται σαν απόρροια των κλιματικών αλλαγών, αλλά, ταυτόχρονα, να διατηρούν τις υψηλές απαιτήσεις σε ποιότητα και απόδοση των καλλιεργειών, απέναντι σε ασταθείς και αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κουϊμτζής ΑΕ, Αθανάσιος Κουϊμτζής, αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας και στα οφέλη της, όπως την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αποτελεσματική χρήση των εισροών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και, τέλος, την προστασία του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: "Η σύγχρονη γεωργία είναι αποτελεσματική, παραγωγική και επικερδής, αλλά η πρόσκληση σήμερα είναι να επιτύχουμε τα αποτελέσματα αυτά, χωρίς να βλάψουμε το περιβάλλον".

Επίσης, το "παρών" έδωσαν στο συνέδριο ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος - εκπρόσωπος Κωνσταντόπουλος ΑΕ "Olymp" - ο οποίος μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ελαιόδεντρα και στην ελαιοπαραγωγή. Ο Γεώργιος Καρακόλης - πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων Σύμβουλος, Agris ΑΕ - αναφέρθηκε στα σπορόφυτα και την αλυσίδα της λαχανοκομείας. Ο Ευάγγελος Βασιλειάδης - Διευθυντής Ανάπτυξης προϊόντων Agrostis -  επικεντρώθηκε στην πληροφορική στον αγροτικό τομέα, το προϊόν IPharm, όπως, επίσης και στους διαδραστικούς χάρτες στις καλλιέργειες. Ο Βασίλειος Πολύχρονος - νόμιμος εκπρόσωπος, Geosense - αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πραγματοποιώντας επιπλέον μια ιδιαίτερη αναφορά στο Spectra Analysis Plan και για το δείκτη NDVI. Ο Σάββας Γκειβανίδης - επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας- παρουσίασε την επίδραση των βιοκαυσίμων στα σύγχρονα συστήματα έγχυσης κινητήρων και στην ποιότητα των βιοκαυσίμων. Ο Δημήτριος Μπακοδήμος - υπεύθυνος Αγορών Σίτου, Μέλισσα Κίκιζας Α.Β.Ε.Ε. Τροφίμων - μίλησε για τις δυναμικές καλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα για το σκληρό στάρι και τις προκλήσεις που παρουσιάζει. Η Μαρία Σπανού - αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Σπανός Α.Β.Ε.Ε.Τ. - αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις στις τιμές των προϊόντων, όπως, επίσης και στη διαμόρφωση τιμών των αγροτικών προϊόντων, βάσει συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ο γενικός διευθυντής αγροτικής έρευνας ΕΛΓΟ -Δήμητρα, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην αγορά του σιταρίου και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έλυσε το επισιτιστικό της πρόβλημα, τονίζοντας ότι «μέσα από την οικονομική κρίση θα έρθει και πάλι η αναζωογόνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ