Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της ρωσικής αντιπροσωπείας, των Ουκρανών και Τούρκων ομολόγων τους και αξιωματούχων του ΟΗΕ για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Τουρκία συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για να συνάψει συμφωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που οδήγησε τις τιμές στα ύψη στα σιτηρά, τα μαγειρικά έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα.
«Πραγματικά εργαζόμαστε σκληρά, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους την Τρίτη. "Πολλοί άνθρωποι μιλούν γι 'αυτό. Προτιμούμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε."
Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και είπε ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο... είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία», είπε.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιέλαιου. Διπλωμάτες λένε ότι οι λεπτομέρειες του υπό συζήτηση σχεδίου περιλαμβάνουν ουκρανικά πλοία που καθοδηγούν πλοία σιτηρών μέσα και έξω από τα επικίνδυνα λόγω ναρκών ύδατα των ουκρανικών λιμανιών, τη Ρωσία να συμφωνήσει σε ανακωχή κατά τη μεταφορά τωνφορτίων και την Τουρκία - με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών - να επιθεωρεί πλοία για να κατευνάσει τους ρωσικούς φόβους για λαθρεμπόριο όπλων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε δήλωσε του Πιοτρ Ιλίιτεφ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα ξένων εμπορικών πλοίων για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία θέλει να ελέγχει και να επιθεωρεί πλοία για να αποκλείσει το «λαθρεμπόριο όπλων».
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε άλλη διπλωματική πηγή που ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν την άρση των «εμποδίων στις εξαγωγές» που δημιουργούνται από τις δυτικές κυρώσεις.
«Υπάρχουν εμπόδια για τη ρωσική πλευρά στους τομείς της ασφάλισης πλοίων, της επιμελητείας, των υπηρεσιών μεταφορών και των τραπεζικών εργασιών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν», ανέφερε η πηγή της RIA. Η Ρωσία συνέχισε να εξάγει σιτηρά από την έναρξη του πολέμου, αλλά υπάρχει έλλειψη μεγάλων πλοίων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται να τα στείλουν στην περιοχή. Το κόστος των ναύλων και της ασφάλισης έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.
«Δύο βήματα μακριά από συμφωνία»
Η Ουκρανία πυροδότησε ελπίδες την Τρίτη για αύξηση των εξαγωγών σιτηρών παρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας ότι τα πλοία είχαν αρχίσει να διέρχονται από μια σημαντική εκβολή του ποταμού Δούναβη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais δήλωσε ότι το Κίεβο βρισκόταν «δύο βήματα μακριά» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Μόσχα. "Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, που συνδέονται με τη θέση της Ρωσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία", είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα μπορεί να καθυστερήσει ακόμη τις συνομιλίες.
Η εισβολή της Ρωσίας και ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ουκρανίας έχει σταματήσει τις εξαγωγές, αφήνοντας δεκάδες πλοία εγκλωβισμένα και περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό. Οι αγρότες και των δύο χωρών ασχολούνται επί του παρόντος τη συγκομιδή σιταριού του 2022. Ο Ιούλιος-Νοέμβριος είναι συνήθως η πιο κρίσιμη περίοδος για τους εμπόρους να στείλουν τη νέα σοδειά και από τις δύο χώρες. Η επερχόμενη συγκομιδή κινδυνεύει επίσης καθώς η Ουκρανία έχει πλέον έλλειψη αποθηκευτικού χώρου λόγω της διακοπής των εξαγωγών.