Τον υφυπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασίλειου, Κρις Φιλπ, υποδέχτηκε στο κτίριο Κεράνη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και διαδικασιών ασύλου.
Ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, υπογράμμισε ότι «η παράνομη μετανάστευση προκαλεί ιδιαίτερη βλάβη και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να σταματήσουμε όσους επιχειρούν επικίνδυνα ταξίδια με μικρές λέμβους και κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά. Ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από ασφαλείς χώρες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουν από μια ασφαλή χώρα, να κάνουν ένα επικίνδυνο, παράνομο και αχρείαστο ταξίδι, ενώ θα μπορούσαν να λάβουν άσυλο αλλού».
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ζωτικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση των συμμοριών του Καλαί και των δικτύων λαθροδιακίνησης, τα οποία προσπαθούν να προωθήσουν μέσω της Ελλάδα ως τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου». Επίσης, ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο νομοθετική πρωτοβουλία «ώστε να αναθεωρήσουμε το σύστημά μας και να αποθαρρύνουμε, αλλά και να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση».
«Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που αφορούν τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές και στη διαδικασία διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου. Συζητήσαμε, λοιπόν, πως μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι χώρες μας εφαρμόζουν μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έχοντας ως στόχο την απόδοση ασύλου εκεί που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο, διαδικασία, η οποία δίνει δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες, αλλά την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά κυκλώματα λαθροδιακινητών και παράτυπη χρήση της διαδικασίας ασύλου».