Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την ευκολία συναλλαγών με κάρτες και το γεγονός αποτυπώνεται στην αξία συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που αυξήθηκε το 2022, με την τάση να παραμένει ανοδική και μάλιστα με ρυθμό 15,5% στο πρώτο τρίμηνο, φέτος στην αξία συναλλαγών, ενώ ο αριθμός συναλλαγών έχει επίσης αυξηθεί κατά 18%.
Δεν είναι έκπληξη λοιπόν, ότι αυξήθηκαν πέρυσι σε 1,8 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες και η αξία τους έφθασε τα 54 δισ. ευρώ. Στα 1,7 εκατ. αυξήθηκαν οι μεταφορές ποσών μέσω IRIS το 2022, ενώ οι έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι μέχρι το 2031, οι συναλλαγές με μετρητά θα υποχωρήσουν στο 6%.
Η αύξηση της αξίας και του αριθμού συναλλαγών με κάρτες συμβαδίζει με τη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγής, καθώς πραγματοποιούνται όλο και πιο μικρές συναλλαγές λιανικής με κάρτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink που παρέθεσε ο CEO της εταιρίας Αντίγονος Παπαδόπουλος στο Digital Banking Forum, το 42% των συναλλαγών με κάρτες είναι μέχρι και 10 ευρώ. Μέχρι και 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5% των συναλλαγών.
Αντίστοιχα στοιχεία καταγράφονται σε συναλλαγές του ηλεκτρονικού εμπορίου, με μικροαγορές έως και 10 ευρώ να αποτελούν το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ είναι το 5% των συναλλαγών, ενώ 2 ευρώ το 1%.
Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες ευνοήθηκε από τη γρήγορη επέκταση των POS σε περισσότερα σημεία πώλησης, όπως ανέφερε ο country manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος. Όπως είπε, αριθμούν πλέον σε 775.000 σε ένα σύνολο 820.000 εμπόρων. Βεβαίως οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ευνόησαν και τα δημόσια έσοδα, φέρνοντας κάπου 300 εκατ. ευρώ και περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή η οποία υπολογίζεται σε 20% απώλειες από ΦΠΑ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα όμως, έγινε και αιτία ξένων επενδύσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε διάθεση μεγάλων μεριδίων από τη δραστηριότητά τους αυτή, σε μεγάλα ονόματα του εξωτερικού. Ποσοστό 80% της Cardlink έχει εξαγοραστεί τη Worldline, η οποία απέκτησε έτσι τις σχετικές δραστηριότητες της Eurobank. Η Nexi απέκτησε ποσοστό 51% των δραστηριοτήτων POS της Alpha Bank, η Euronet της Τράπεζας Πειραιώς, και η Evo Payments αγόρασε το 51% των δραστηριοτήτων POS της Εθνικής Τράπεζας.
Πάντως οι συναλλαγές με κάρτες οι οποίες έχουν περαιτέρω ανοδική πορεία στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, δεν είναι όμως η τελευταία τάση στις ψηφιακές πληρωμές. Αντίθετα η τάση που έρχεται από τις ΗΠΑ είναι οι συναλλαγές με ψηφιακό πορτοφόλι, όπου όλο και περισσότεροι μεταφέρουν στο κινητό τηλέφωνό τους, το οποίο αξιοποιούν αντί της κάρτας.
Τα ψηφιακά πορτοφόλια σύμφωνα με στελέχη των fintech θα παίρνουν σιγά- σιγά μορφές χρήσιμων αντικειμένων που φοράει κάποιος τα γυαλιά, το βραχιόλι, το δαχτυλίδι, η κλειδοθήκη κλπ. Τα ψηφιακά πορτοφόλια επεκτείνονται επίσης με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι έχουν μερίδιο 15% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έως το 2026 εκτιμάται ότι μπορούν να πάρουν μερίδιο άνω του 50% του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στο μεταξύ οι μεταφορές ποσών μέσω IRIS που είναι το εθνικό σύστημα άμεσων ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας, αυξήθηκαν σε 1,7 εκατ. το 2022 από 700.000 το 2021, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου. Οι άμεσες πληρωμές, είπε η κ. Καμπουρίδου, θα υποκαταστήσουν τα μετρητά και δεν ανταγωνίζονται τον τομέα των καρτών. Πάντως το 2022 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ξεπέρασε τις αναλήψεις μετρητών.