Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποίηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία, ο Μάριο Ντράγκι απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να αξιοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να αποτραπεί η ύφεση.
«Τα πρόσφατα στοιχεία – όπως οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές στη μεταποίηση – δεν προσφέρουν πειστικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στο προσεχές μέλλον και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αυξημένοι», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στην τελευταία του κατάθεση στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Όσο συνεχίζεται η αδυναμία στη μεταποίηση, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο κίνδυνος να επηρεαστούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας από την επιβράδυνση», πρόσθεσε ο Ντράγκι και για πολλοστή φορά κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην αποτροπή της ύφεσης.
Ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής δείχνει ανθεκτικότητα όμως δεν θα είναι για πάντα ανεπηρέαστος από τα προβλήματα των κλάδων που εστιάζουν στις εξαγωγές, συμπλήρωσε.
Χρειαζόμαστε μία συνεκτική οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, η οποία θα συμπληρώνει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και θα συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών από εξωτερικές αβεβαιότητες όπως ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit, σημείωσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας τα οφέλη ενός κεντροποιημένου δημοσιονομικού εργαλείου, όπως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός στις ΗΠΑ.
Από την τελευταία φορά που κατέθεσα στην επιτροπή, το momentum της Ευρωζώνης έχει επιβραδύνει σημαντικά και περισσότερο από ότι αναμέναμε. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται πλέον στο 1,1% το 2019 χαμηλότερα κατά 0,6% από τις προβλέψεις του περασμένου Δεκεμβρίου και στο 1,2% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,5%.
Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο οι οποίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης θα πρέπει να δράσουν άμεσα και την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις με υψηλό χρέος θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετή πολιτική και να επιτυγχάνουν τους στόχους, είπε με νόημα ο Ντράγκι, ρίχνοντας για μία ακόμη φορά «καρφιά» κατά της «εμμονής» της γερμανικής κυβέρνησης για διατήρηση της πολιτικής των μηδενικών ελλειμμάτων.