Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες όσον αφορά τα κριτήρια του προστατευτικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Η νέα συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου οδηγεί σε ύψος υπολοίπου δανείου στις 130.000 ευρώ με την αντικειμενική αξία να διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ. Επίσης, να μην υπερβαίνει το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος τις 30.000.
Παράλληλα στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν και όλα τα ενυπόθηκα με πρώτη κατοικία επιχειρηματικά δάνεια, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, «στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015».
Και σημειώνεται πως «Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».
Παρά τη συμφωνία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα ζητήματα τεχνικής φύσης τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς. Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε ισχύ θα αφορά όλα τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, ενώ το δημόσιο θα αναλάβει την επιδότηση της δόσης σε ποσοστό 33% για τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν.
Κυβέρνηση και τράπεζες είχαν προσπαθήσει να βρουν κοινό έδαφος καθώς τα περιθώρια είχαν στενέψει αφού το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να «περάσει» από τους θεσμούς μέσα στις επόμενες ημέρες ενόψει της λήξης της παράτασης που είχε δοθεί για το τέλος Φεβρουαρίου.
Στη συνάντηση που ξεκίνησε μετά τις 6 το απόγευμα συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Μεγάλου, Καραβίας, Μυλωνάς, Ψάλτης) και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Καραμούζης, Καλαντώνης), ενώ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα παρευρέθηκαν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης.
Η συμφωνία για τα κριτήρια που θα διαμορφώνουν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί θετικά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, χωρίς να πλήττονται οι τράπεζες, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο Μάριο Ντράγκι.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε με τον κύριο στόχο των τραπεζών να είναι ο αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, αφού το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών με πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες και «κούρεμα» πάνω από συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας του ακινήτου.