Η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Παρασκευή τον πρώτο οικονομικό διάλογο μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, υπό τη σκιά της παγκόσμιας ελλείψεως σε ημιαγωγούς που επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν θερμές και υπό τον νέο Αμερικανό ηγέτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ταϊβάν, Γουανγκ Μει Χουα, ηγήθηκε των συνομιλιών με αξιωματούχους από τις πολιτειακές και εμπορικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της εταιρείας Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και των αμερικανικών εταιρειών Qualcomm και Corning, σύμφωνα με τον Γουανγκ. Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, παρουσίασε εκ νέου το σχέδιο σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου της στην Αριζόνα, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες.
«Η αλληλεξάρτηση είναι ο πιο σημαντικός όρος που άκουσα πολλές φορές στη συνολική συνομιλία, καθώς η Ταϊβάν αγοράζει πολύ εξοπλισμό και υλικά από τις ΗΠΑ και η βιομηχανία τσιπ της Ταϊβάν προμηθεύει πολλές εταιρείες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουανγκ. «Όλα τα μέρη συμφωνούν ότι ο κλάδος θα πρέπει να συνεργαστεί», κατέληξε.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μόνο μια εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση της κυβέρνησης της Ταϊβάν ότι έλαβε αιτήματα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία – δηλαδή τις μεγάλες χώρες κατασκευής αυτοκινήτων - για βοήθεια και ανακούφιση της άνευ προηγουμένου έλλειψης τσιπ αυτοκινήτων που ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, Nissan και Volkswagen να μειώσουν την παραγωγή.
Η Ταϊβάν ζήτησε από την TSMC, την United Microelectronics, τη Vanguard International Semiconductor και την Powerchip Semiconductor Manufacturing Co. να βοηθήσουν στην κατάσταση.