Νέος άνεμος αισιοδοξίας, που προέρχεται από τις ΗΠΑ, περνά ελαφρώς αποδυναμωμένος από την Ασία και εξασθενεί στην Ευρώπη, πνέει στις αγορές και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση αξιών διαφόρων assets τους επόμενους μήνες - μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με την οριστική έξοδο από την πανδημική κρίση.
Πάνω από 33.500 μονάδες έκλεισε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία χθες ο Dow Jones, ενώ επίσης σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται ο S&P 500 και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.
Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών ύψους άνω των 4,5 τρισ. δολαρίων που τα είχαν «παρκάρει» το προηγούμενο διάστημα σε «safe assets» και είναι έτοιμα να… κάνουν την επόμενη κίνηση για να προλάβουν την καταιγίδα ρευστότητας που θα κατακλύσει τις αγορές τον Απρίλιο.
Τρεις είναι οι παράγοντες που συνθέτουν τον κινητήριο μοχλό των αγορών στην παρούσα συγκυρία. Ο πρώτος είναι η σαφέστατη επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Αμερική.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο έφτασαν στο ημερήσιο επίπεδο-ρεκόρ των 4,1 εκατομμυρίων, την ώρα που ο μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων από τον covid-19 διαμορφώνεται σε 797, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.
Και επειδή οι εμβολιασμοί επισπεύδουν την οικονομική ανάκαμψη, στις ΗΠΑ η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα και αρχίζει να δείχνει σημάδια πραγματικής αναθέρμανσης, καθώς πλέον περίπου το 32% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 18%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν το χαμένο έδαφος και πλέον βρίσκονται πολύ μπροστά από όλες τις μεγάλες οικονομίες καθώς σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους υπολείπονται μόνο της Χιλής και του Ισραήλ.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ακριβώς η εμφάνιση ιδιαίτερα ενθαρρυντικών στοιχείων για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όλα δείχνουν ότι ο Μάρτιος ήταν μήνας ισχυρής οικονομικής ώθησης. Πιθανότατα θα αποδειχθεί και μήνας-αφετηρία μιας ιδιαίτερα γρήγορης και εντυπωσιακής ανάπτυξης που δεν θα έχει προηγούμενο, καθώς ο κορονοϊός θα τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή. Ήταν τα καλύτερα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας σε διάστημα 7 μηνών, τα οποία έδειξαν ότι προστέθηκαν 916.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία υποχώρησε στο 6%, από 6,2% προηγουμένως.
Χθες, συνεχίστηκε το μπαράζ θετικών ανακοινώσεων. Ο δείκτης υπηρεσιών του ISM εκτινάχθηκε στις 63,7 μονάδες για το μήνα Μάρτιο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος των υπηρεσιών επανέρχεται μετά την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι προσδοκίες που γεννάει η μεγαλύτερη καταιγίδα ρευστότητας που έχει δει η παγκόσμια οικονομία. Το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα τις αγορές ενώ πλέον υπάρχει και το πρόγραμμα έργων υποδομών ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία.
Στον… επόμενο τόνο οι επενδυτές θα αρχίσουν να σταθμίζουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, γεγονός που δεν αποκλείεται να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το 2023-24.
Ωστόσο, όσο υπαρκτή και αν είναι η απειλή του πληθωρισμού, οι αγορές έχουν μπροστά τους μία περίοδο κατά την οποία το ισοζύγιο των εξελίξεων θα είναι πολύ θετικό για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Η αναφορά της Τζάνετ Γέλεν στην ανάγκη επιβολής ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελέσει βαρίδι για ορισμένες μετοχές, κυρίως πολυεθνικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ωστόσο οι μετοχές που συνδέονται με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.