Συγχώνευση 100 δισ. δολαρίων εξετάζουν οι κινεζικές ChemChina και Sinochem

Συγχώνευση 100 δισ. δολαρίων εξετάζουν οι κινεζικές ChemChina και Sinochem

Εν μέσω διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι κινεζικές κρατικές εταιρείες χημικών Sinochem Group και ChemChina, σχετικά με ενδεχόμενη συγχώνευσή τους, που θα δημιουργούσε έναν κολοσσό χημικών ουσιών, λιπασμάτων και πετρελαίου με ετήσια έσοδα ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές, η συμφωνία προτάθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ελαττώσει τον αριθμό των κρατικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσει πιο μεγάλες και πιο ανταγωνιστικές εταιρείες στην παγκόσμια βιομηχανία.

Κορυφαία διοικητικά στελέχη των δύο εταιρειών συναντήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν, ανέφερε μια πηγή που ενημερώθηκε άμεσα για τη συνάντηση.

Μια άλλη πηγή σημείωσε πως και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες due diligence.

Εκπρόσωπος της ChemChina δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», ενώ εκπρόσωπος της Sinochem spokesperson ανέφερε πως δεν είναι γνώστης τέτοιων συζητήσεων. Παράλληλα, η SASAC, που εποπτεύει τις κρατικές επιχειρήσεις δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Οι συζητήσεις, οι οποίες είναι σε πρώιμο στάδιο, έρχονται σε μια περίοδο όπου η ChemChina ολοκληρώνει την αξίας 43 δισ. δολαρίων εξαγορά της ελβετικής εταιρείας φυτοφαρμάκων, Syngenta, στην μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στο εξωτερικό. Ενδεχομένως, το Πεκίνο πυροδότησε τις συζητήσεις προκειμένου να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο «παίκτη» που θα απορροφήσει ευκολότερα μια παγκόσμιου κλάσης εταιρεία, όπως η Syngenta, ανέφεραν οι πηγές.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών εταιρειών, που κατασκευάζουν τα πάντα, από προϊόντα διύλισης πετρελαίου έως γάντια και εντομοκτόνα, θα δημιουργήσει έναν όμιλο που θα τοποθετηθεί στα κορυφαία κλιμάκια της παγκόσμιας βιομηχανίας χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και πετρελαίου.

Τέλος, όπως σημειώνει το Reuters, με βάση τα ετήσια αποτελέσματα του 2015, τα έσοδα της συνδυασμένης εταιρείας θα επισκιάσουν εύκολα εκείνα της γερμανικής BASF, που αποτελεί έως τώρα τη μεγαλύτερη βάσει πωλήσεων εταιρεία στον κόσμο σε βιομηχανικές χημικές ουσίες.