Του Βασίλη Γεώργα
Η Ελλάδα επιστρέφει στις «ιστορίες επιτυχίας». Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί τα πάντα (τις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση των φόρων δηλαδή) για να έχουμε συμφωνία μέσα στη Σαρακοστή, είναι το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα από τα όσα διοχετεύονται μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και ενόψει της μεθαυριανής «απολογίας» Τσακαλώτου.
Ο πρωθυπουργός μας είπε με λίγα λόγια ότι ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρά θα είναι τα προληπτικά μέτρα, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κλείσει με κάθε κόστος την αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο γιατί έχει ως στόχο να προλάβει να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο το 2018. Οι σύμβουλοί του στο Μαξίμου και οι φίλα προσκείμενοι επιχειρηματίες που αγωνιούν, τον έχουν πείσει ότι μπορεί να είναι εκείνος στο τιμόνι όταν το Βερολίνο θα …σύρεται σε ελάφρυνση του χρέους φέτος, και η Ελλάδα θα επιστρέφει θριαμβευτικά στις αγορές την επόμενη χρονιά σπάζοντας τα δεσμά της στενής επιτροπείας των δανειστών.
Αρκετοί στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και το κλείσιμο της αξιολόγησης δώσει τη θέση τους σε μια πολύμηνη «νεκρή» περίοδο, το Φθινόπωρο του 2018 θα είναι ιδανική περίοδος για να προκηρυχθούν εκλογές. Θα έχει μεσολαβήσει μια διετία χωρίς επιβαρύνσεις, η ψήφιση των μέτρων θα έχει ξεθωριάσει από τη μνήμη, η κυβέρνηση θα ισχυρίζεται ότι «τελείωσε» το μνημόνιο και δρομολόγησε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ότι έθεσε τις βάσεις για επιστροφή στις αγορές, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη (1.1.2019).
Ας κρατάμε πάντως μικρό καλάθι γιατί η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ως τώρα το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η ψήφιση των περικοπών στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο που δημιουργούν την ανάγκη στην κυβέρνηση να κινητοποιήσει τους βουλευτές της για να μην υπάρξουν απώλειες τις επόμενες εβδομάδες που το πακέτο μέτρων έρθει στη Βουλή.
Όλα τα υπόλοιπα περί αντίμετρων, μείωσης του ΕΝΦΙΑ και λοιπών φορολογικών ελαφρύνσεων, είναι για την ώρα επικοινωνιακές πομφόλυγες που επί της ουσίας εξυπηρετούν εκείνους που δεν επιθυμούν να ανοίξει τώρα θέμα ελάφρυνσης χρέους: Όσους δηλαδή στην ευρωζώνη, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να αποπληρώνει μόνη της τους τόκους του χρέους τα επόμενα χρόνια μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά ότι θα είναι σε θέση να υπερκεράσει τους στόχους ώστε να μπορεί μετά να ασκήσει πολιτική μείωσης των φόρων.
Την Τρίτη, στη σχετική συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανήμερα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν αναμένεται να προκύψουν πολλά διαφορετικά πράγματα από τον αρμόδιο υπουργό τον οποίο «πρόλαβε» την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.
Το πρόβλημα με την προπαγάνδα του Μαξίμου είναι πως θεωρεί από τώρα ως δεδομένο ότι το 2019 η οικονομία θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 6,5 δισ. ευρώ για 2η συνεχόμενη χρονιά, και άρα θα μπορεί να υπάρξει αλλαγή του μείγματος εφόσον η εξοικονόμηση 3,5-4,5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις και το αφορολόγητο οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα έσοδα.
Κανείς δεν λέει τι θα μπορούσε να συμβεί στην πολύ πιθανή περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.