Χωρίς να συμπεριλάβει αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το αναμενόμενο από πολλούς περιορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κινήθηκε ο επικεφαλής της τράπεζας κατά την ομιλία του στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Κάνσας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γενικότερα, η ομιλία του κ. Draghi εστίασε κυρίως στον προστατευτισμό και τους κινδύνους που έχει για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για δομικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ότι η διεθνής συνεργασία σε επίπεδο θεσμών είναι ζωτικής σημασίας για την αειφορία του ελεύθερου εμπορίου, καθώς και ότι η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανταποκριθούν στην αντίδραση κατά του ελεύθερου εμπορίου που πηγάζει από τις λογικές ανησυχίες για δικαιοσύνη, ασφάλεια και ισότητα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσημης σημασίας οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, με τους διασφαλίζετια ότι το εμπόριο διέπεται από κανόνες και υπόκειται σε δίκαιη διαιτησία. Εστίασε ακόμα στις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σημείωσε το ρόλο που έχουν οργανισμοί οι οποίοι διευκολύνουν τη σύγκλιση στη χρηματοοικονομική ρύθμιση και εποπτεία, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Mario Draghi αναφερόμενος στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σημείωσε ότι χωρίς ισχυρή ανάπτυξη η κυκλική ανάπτυξη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως θα καταλήξει τελικά σε πτώση. Επιπλέον, τόνισε ότι η γήρανση των πληθυσμών στις κοινωνίες επιβάλει να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
«Με τη νομισματική πολιτική παγκοσμίως να είναι ιδιαίτερα επεκτατική, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές για την αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στην κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ότι «η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα καταστήσει δυσκολότερη την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κρατικά χρέη και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές προηγμένες οικονομίες».