Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία σαρώνει και τη Γερμανία με αποτέλεσμα να αναμένεται «τσουνάμι» απολύσεων στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το χτύπημα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο είναι τέτοιο που πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν κρατικό επίδομα μέσω του προγράμματος Kurzarbeit, πολλοί περισσότεροι δηλαδή από την παγκόσμια κρίση του 2008-09, όταν έλαβαν κρατική στήριξη 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Η κατάσταση τόσο στη βαριά βιομηχανία και στους εξαγωγείς όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών είναι πρωτοφανής. Αν και η πρόβλεψη του ινστιτούτου Ifo που συγκέντρωσε χθες το ενδιαφέρον ήταν αυτή που έκανε λόγο για ύφεση 6,6% στη Γερμανία το 2020 (το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 7%) και επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα από το 2022, την ίδια ημέρα είδε το φως της δημοσιότητας μία πολύ σημαντική έρευνα για το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας, η οποία μας δείχνει τι μπορούμε να περιμένουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη στον τομέα της απασχόλησης.
Εκτός από τον περίφημο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo, στοιχεία για τον οποίο δημοσιεύονται κάθε μήνα και τα παρακολουθούν πολύ στενά οι αγορές, διεξάγεται και μία άλλη έρευνα με μεγάλο ενδιαφέρον, το Βαρόμετρο Απασχόλησης. Όπως ανακοίνωσε χθες το Ifo, το Βαρόμετρο Απασχόλησης υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, καθώς τα τμήματα προσωπικού των επιχειρήσεων της Γερμανίας ετοιμάζονται για απολύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το Βαρόμετρο Απασχόλησης «βυθίστηκε» από τις 93,4 μονάδες τον Μάρτιο στις 86,3 μονάδες τον Απρίλιο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ τόσο σφοδρή πτώση, η οποία βέβαια θα οδηγήσει με τη σειρά της σε αύξηση της ανεργίας. Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση; Σύμφωνα με την «αισιόδοξη» πρόβλεψη της Goldman Sachs, η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, πολύ λιγότερο από τις 9 ποσοστιαίες μονάδες που «βλέπει» για την Ισπανία, τις 7 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία και τις 4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανεργία στη Γερμανία θα ξεπεράσει το 6% στο σύνολο του 2020, από 3,2% που ήταν τον Φεβρουάριο δηλαδή πριν το lockdown.
Μόνο τον Απρίλιο αναμένεται αύξηση των ανέργων κατά περίπου 200.000 με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας. Όλα δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη χρονιά εδώ και πάνω από μία δεκαετία που η ανεργία θα αυξηθεί στη Γερμανία. Πρόσφατα, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας είχε παραδεχθεί ότι αναμένεται σοβαρή αύξηση των ανέργων καθώς είναι αδύνατο να προστατευτούν όλες οι θέσεις εργασίας, παρά την επέκταση του Kurzarbei, μέσω του οποίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις στέλνουν τους εργαζόμενους σπίτι ή μειώνουν τις ώρες εργασίας και το κράτος πληρώνει ένα μεγάλο μέρος του χαμένου εισοδήματος.
Είναι τόσο βίαια η παύση της οικονομικής δραστηριότητας που σε όλους τους επιμέρους κλάδους που εξετάζονται στην έρευνα, που η πτώση του βαρομέτρου δεν έχει προηγούμενο:
Υπηρεσίες: Ο κλάδος των υπηρεσιών κατέγραψε και αυτός νέο ιστορικό χαμηλό καθώς αναμένεται να επικρατήσουν οι απολύσεις για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.
Μεταποίηση: Σε έναν κλάδο που είχε και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας εμφανίσει σημάδια σοβαρής κόπωσης, η τάση μείωσης του αριθμού των εργαζόμενων ενισχύεται και πλέον η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας… χάνει γρανάζια.
Εμπόριο: Μία από τα ίδια και στο εμπόριο, όπου τη μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των super markets, ο οποίος παγκοσμίως έχει δει τους τζίρους να εκτινάσσονται λόγω του Lockdown.
Κατασκευές: Ακόμη και ο κατασκευαστικός κλάδος ο οποίος προέρχεται από περίοδο άνθησης, δεν μπορεί να γλυτώσει της αρνητικής τάσης και αναμένονται απολύσεις.
«Δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά τέτοια πτώση, κάτι που θα μεταφραστεί σε άνοδο της ανεργίας», σημειώνει το ινστιτούτο. Το βαρόμετρο βασίζεται στις απαντήσεις περίπου 9.500 επιχειρήσεων από τους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των υπηρεσιών. Οι εταιρείες καλούνται να αναφέρουν τα πλάνα τους αναφορικά με την απασχόληση για τους επόμενους 3 μήνες.
Στο μεταξύ, σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται και οι προσδοκίες των Γερμανών εξαγωγέων, προμηνύοντας ότι η ύφεση θα είναι βαθιά, η ανάκαμψη αργή και οι απολύσεις χιλιάδες. Σύμφωνα με το Ifo, η κρίσης της πανδημίας θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη γερμανική οικονομία.