Έχουν ανάψει τα… προγνωστικά μοντέλα στο υπουργείο Οικονομικών καθώς το ερώτημα «ποιος θα είναι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μέσα στο 2021» επανέρχεται και είναι αμείλικτο.
Προς το παρόν, στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν να δώσουν απάντηση καθώς οι άγνωστοι «Χ» στην εξίσωση είναι περισσότεροι από τους γνωστούς. Υπάρχει βέβαια το… επιθυμητό: Να επανέλθει το ΑΕΠ φέτος πάνω από τα 170 δισ. ευρώ ώστε το 2022 να καλυφθεί η απώλεια που προκάλεσε η πανδημία στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Από τι θα εξαρτηθεί το «στοίχημα των 170 δισ. ευρώ»;
Πρώτον, από την ημερομηνία λήξεως του τρέχοντος lockdown. Όσο πιο αργά, τόσο το χειρότερο καθώς κάθε 15 ημέρες «πληγώνουν» το ετήσιο ΑΕΠ κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, από το ΑΕΠ του 2020. Όσο πιο χαμηλή η… αφετηρία, τόσο πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου. Σε αυτό το μέτωπο τα νεώτερα θα έρθουν την επόμενη Δευτέρα καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το 4ο και τελευταίο τρίμηνο αλλά και συνολικά για το 2020.
Οι πιθανότητες η ύφεση να είναι μικρότερη από το 10,5% που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, είναι πολλές κάτι που σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συγκρατηθεί τελικώς ακόμη και πάνω από τα 163 δισ. ευρώ. Προφανώς, είναι το χαμηλότερο ΑΕΠ από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη αλλά τουλάχιστον θα έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα.
Τρίτον, από τον τουρισμό. Ο συσχετισμός έχει ήδη γίνει από το οικονομικό επιτελείο. Αν τα έσοδα του τουρισμού φτάσουν στο 60% των εσόδων του 2019 δηλαδή περίπου στα 10-11 δισ. ευρώ τότε το να φτάσει το ΑΕΠ φέτος πάνω από τα 170 δισ. ευρώ είναι εφικτός στόχος.
Αν όμως τα έσοδα περιοριστούν στο 40% του 2019 -περίπου 6-7 δισ. ευρώ- τότε ο στόχος θα χαθεί και ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας φέτος θα είναι μικρότερος από το 3%. Προς το παρόν, καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από την πορεία του εμβολιασμού εντός και εκτός Ελλάδας.
Τέταρτον, από την εγχώρια κατανάλωση. Είναι πολλοί στο οικονομικό επιτελείο που πιστεύουν ότι η «υπεραντίδραση» σε καταναλωτικό επίπεδο (με καύσιμο και τις καταθέσεις των 21 δισ. ευρώ που αποθηκεύτηκαν μέσα στην πανδημία) μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Και είναι γεγονός ότι παρά την καραντίνα των τελευταίων εβδομάδων, η κατανάλωση έχει «αντέξει».
Πέμπτον, από την ικανότητα να απορροφηθούν μέσα στη χρονιά πόροι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμη και με τον μικρότερο «πολλαπλασιαστή», αυτά τα 5 δισ. ευρώ μπορούν να προστεθούν «αυτούσια» στο ΑΕΠ εξασφαλίζοντας το στοίχημα των 170 δισ. ευρώ.