Ανάπτυξη και στόχους που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν με ουτοπία έχει την ευκαιρία να επιτύχει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2021.
Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας και της μεγάλης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία και να δει μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.
Μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται με 4%, 5% και 6% για αρκετά χρόνια και να ξεπεράσει τόσο την πανδημική κρίση όσο και την κατάρρευση του ΑΕΠ της περασμένης δεκαετίας;
Κι όμως μπορεί. Είναι μία εκτίμηση που πλέον δεν προέρχεται μόνο από την ελληνική πλευρά (κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος) αλλά επιβεβαιώνουν και ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους. Οι ίδιοι οίκοι που συμβουλεύουν μακροπρόθεσμους επενδυτές ή/και διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον πλανήτη.
Αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να παγιωθούν οι μειώσεις φόρων καθώς και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα πρώτα σημάδια εισροών είναι ήδη εμφανή τόσο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά 14 μηνών και έχει βάλει πλώρη για τις 1.000 μονάδες, όσο βέβαια και στις δημοπρασίες ομολόγων του ΟΔΔΗΧ, με το δημόσιο να ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές. Την ευνοϊκή συγκυρία αναμένεται να αξιοποιήσουν και αρκετές επιχειρήσεις με μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων.
Από την Bank of America και την Citi, μέχρι την S&P και την Scope, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ειδικοί των αγορών για την ελληνική οικονομία είναι πολύ αισιόδοξα, ενώ η ανέλπιστα θετική έκθεση της Standard & Poor’ s, λειτουργεί ξεκάθαρα ως καταλύτης.
«Είναι η πιο αισιόδοξη έκθεση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει με νόημα ανώτερος παράγοντας της ελληνικής αγοράς, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση ενδεχομένως να αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι δεν μας αναβαθμίζει σε «επενδυτική βαθμίδα».
Οι «χρησμοί» της S&P έρχονται πριν ακόμα ξεπεράσει η οικονομία την πανδημία και πριν φανεί αν θα αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα ο οίκος βγάζει τον τουρισμό από την εξίσωση, προβλέποντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά περίπου 10% φέτος και του χρόνου και κατά 30% σε ορίζοντα τετραετίας, χωρίς να αναμένεται πλήρης ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων πριν το 2024.
Αμέσως μετά την αναβάθμιση από την S&P – και τα όσα αισιόδοξα αναφέρει στην έκθεσή της - οι θετικές αναλύσεις για τα ελληνικά assets πέφτουν… βροχή.
Σε συνδυασμό με το ευρύτερο παγκόσμιο σκηνικό άπλετης ρευστότητας και τη σταδιακή αποκατάσταση της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, διευκολύνεται το έργο της κυβέρνησης για την επίτευξη των 5 βασικών στόχων που περιλαμβάνει το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που παρουσιάστηκε χθες.
Ας δούμε αναλυτικά πόσο πιθανή είναι η επίτευξη των στόχων του σχεδίου:
1ος στόχος: Επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3%.
Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές συμφωνούν πως όλα θα κριθούν από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αρκεί να πούμε ότι η ΤτΕ προβλέπει ότι με την σωστή χρήση των πόρων το ελληνικό ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πάνω από τα 220 δισ. ευρώ το 2026, ενώ η S&P το τοποθετεί στα 216 δισ. ευρώ το 2024. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Liberal, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη ρυθμών 5% τα επόμενα χρόνια, πολύ κοντά σε όσα προβλέπει το σχέδιο επανεκκίνησης.
2ος στόχος: Έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022.
Εφικτός στόχος, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει σε δημοσιονομικό επίπεδο.
3ος στόχος: Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2022.
Η πρώτη φάση του Ηρακλή έχει ήδη τρέξει ενώ τα σχέδια των τραπεζών υλοποιούνται και αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Εκτός από τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Ηρακλή ΙΙ, η S&P εκτιμά ότι κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Όπως και να’ χει, είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που οι τράπεζες βλέπουν το τέλος του τούνελ.
4ος στόχος: Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
Εδώ να πούμε ότι έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα ισχύσουν από το 2023 καθώς έως το 2022 βρίσκονται σε αναστολή.
5ος στόχος: Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο του 2023.
Η S&P έβαλε τις βάσεις και θεωρείται δεδομένο πως αν δεν υπάρξει κάποια νέα αναπάντεχη αναταραχή, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των κόκκινων δανείων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ίσως και νωρίτερα από τον στόχο του σχεδίου, ενδεχομένως στο β’ εξάμηνο του 2022.