Η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου είναι πλέον… αυτόματη και σε έναν βαθμό όχι άδικη. Από τη στιγμή που μπαίνουν περιορισμοί στην επιχειρηματική λειτουργία πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα μέτρα στήριξης. Μόνο που το 2022 δεν είναι ούτε το 2021 ούτε το 2020. Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα γι’ αυτό και τα μέτρα στήριξης θα είναι απολύτως στοχευμένα ακόμη και σε επίπεδο… ΑΦΜ.
Δεν είναι εφικτό να υπάρξει πτώση χρημάτων από το ελικόπτερο όπως συνέβη το τελευταίο 18μηνο γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης θα γίνονται σταδιακά και αφού έχει προηγηθεί όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση της ζημιάς που προκαλεί ο περιορισμός της επιχειρηματικής λειτουργίας με μέτρα όπως το ωράριο, το σβήσιμο της μουσικής κλπ.
Με αυτό το δεδομένο, σε πρώτη φάση θα έχουμε τη στήριξη των εργαζομένων για να μη χαθούν δουλειές και αυτό θα γίνει με την επαναφορά του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί άμεσα είναι το ποιοι ΚΑΔ θα δικαιούνται να κάνουν χρήση του μέτρου. Ήδη οι εκπρόσωποι πιέζουν για την ένταξη όλων των επιχειρήσεων της εστίασης και της διασκέδασης κάτι που μένει να φανεί αν θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των ίδιων των επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το πρώτο 15νθήμερο καθώς, όπως έλεγε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να μετρηθεί η έκταση του φαινομένου, αν το 5ο κύμα είναι εξαιρετικά γρήγορο αλλά έντονο (κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλες χώρες) θα είναι εντελώς διαφορετικές οι αποφάσεις και εντελώς διαφορετικές αν το φαινόμενο αποκτήσει μεγάλη χρονική έκταση.
Οι επαγγελματίες ήδη πιέζουν για μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος στην επιστρεπτέα προκαταβολή κάτι που διατυπώθηκε και επίσημα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Οι όποιες σχετικές αποφάσεις όμως -καθώς αυτό είναι και το πλέον… δαπανηρό μέτρο στήριξης ανεξάρτητα αν επηρεάζεται ή όχι το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού- δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις αρχές της άνοιξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για το ποιοι επλήγησαν πραγματικά και ποιοι όχι. Και πάλι όμως, ένα τέτοιο μέτρο θα είναι στοχευμένο και συνδεδεμένο με συγκεκριμένες οικονομικές αποδόσεις και επιδόσεις.
Το ίδιο και το αυτό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πάψουν να είναι οριζόντια (αναστολές χρεώσεων για όλους ή επιδοτήσεις για όλα τα νοικοκυριά) και θα μπουν κριτήρια κάτι που αποτελεί απαίτηση και της ΕΕ. Όλο το βάρος πέφτει στην οριστικοποίηση των κριτηρίων αλλά και στον εμπλουτισμό της ελληνικής επιχειρηματολογίας ώστε να μη θεωρηθεί η στήριξη των επιχειρήσεων κρατική παρέμβαση στον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις, επίσης αναμένονται στα μέσα Γενάρη.