Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank ) θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας με συμμετοχή και του αρμόδιου υφυπουργού Γ.Ζαββού και άλλων επιχειρησιακών παραγόντων, προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα ενόψει της 9ης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης η οποία ξεκινά τη Δευτέρα σε ανώτατο επίπεδο, με τους επικεφαλής των θεσμών.
Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να αναγνωριστεί από τους θεσμούς ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Στόχος είναι να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η πλήρης εφαρμογή του νέου Κώδικα από την 1η Ιουνίου καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστες από τις προαπαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις έχουν εκδοθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του Υπ,. Οικονομικών εκτιμά ότι αν διαπιστωθεί από τους θεσμούς μία επαρκής προώθηση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, οι Θεσμοί θα δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους προσπαθούν να πιέσουν για να πετύχουν «κάποιους πόντους» στο ζήτημα των πλειστηριασμών οι οποίοι έχουν παγώσει.
Προφανώς και οι τράπεζες στην παρούσα συγκυρία συμμερίζονται την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού, ωστόσο πιέζουν προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα υπόλοιπα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση διαταγής κλπ ) τα οποία προηγούνται των πλειστηριασμών προκειμένου να μην παγιωθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας.
Συναφές με το πρόβλημα των πλειστηριασμών είναι το πρόβλημα της επικαιροποίησης των στοιχείων των οφειλετών που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο Νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση τους. Η αρχική προθεσμία έληξε στις 15 Ιανουαρίου , όμως λόγων των ανυπέρβλητων δικονομικών εμποδίων το Υπ. Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να δώσει δεκαπενθήμερη παράταση.
Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 40.000 δανειολήπτες . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος τα δάνεια για τα οποία εκκρεμεί η ένταξη τους σε καθεστώς προστασίας αγγίζει τα 7,74 δισ. ευρω. Παράλληλα όπως αναφέρεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε χθες άλλα 7,8 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,2% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων , εντός ισολογισμού, αφορούν απαιτήσεις που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και για οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Από αυτά 4,7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί.
Στο μέτωπο αυτό και γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες έχουν κοινή στάση. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και στα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Η πρωτοβουλία της Πειραιώς η οποία έσπευσε να ανακοινώσει τη μείωση στο μισό της δόσης για ένα εξάμηνο μετά το πέρας της περιόδου αναστολής, φαίνεται να ενόχλησε Alpha και Eurobank οι οποίες για την ώρα προκρίνουν τις κατά περίσταση ρυθμίσεις.
Tο ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21,0 δισ.. ευρώ . Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%). Ωστόσο το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου).
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει προειδοποιήσει ότι από τα δάνεια αυτά περίπου 8 με 10 δισ. ευρώ τελικώς θα οδηγηθούν στον κουβά των κόκκινων δανείων. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων, ΓΕΦΥΡΑ και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτραπεί μία ξαφνική έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τον τελευταίο λόγο για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο κ. Σταϊκούρας θα τον έχουν οι θεσμοί. Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούσε το μέτρο να αγκαλιάσει όσο τα δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη της PwC υπολόγιζε ότι θα μπορούν να ενταχθούν έως και 220.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο από τον Προϋπολογισμό του προγράμματος διαφαίνεται ότι αρκετές επιχειρήσεις θα παραμείνουν εκτός. Είναι πολύ πιθανόν οι παράμετροι και το ύψος της επιδότησης να αποφασιστούν σήμερα.