Του Γιώργου Φιντικάκη
Στην κορυφαία τριάδα των ευρωπαίων παραγωγών αλουμινίου εισέρχεται η Μυτιληναίος μετά την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, μιας βιομηχανίας με ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός δευτερόχυτου αλουμινίου.
Στην ουσία με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ο τομέας της μεταλλουργίας γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωμένος αφού η παρουσία του ξεκινά από την εξόρυξη βωξίτη, και την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου και φτάνει έως το δευτερόχυτο αλουμίνιο δηλαδή την ανακύκλωσή του.
Στα προφανή οφέλη είναι ότι η εξαγορά αυξάνει από τους 120.000 στους 155.000 τόνους, την παραγωγή κολονών αλουμινίου της Μυτιληναίος, δηλαδή της πρώτης ύλης για τις μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου. Συνυπολογίζοντας και τις επενδύσεις της επόμενης διετίας ο στόχος είναι η συνολική παραγωγή να φτάσει τους 250.000 τόνους κατ' έτος. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η Μυτιληναίος καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο αλουμίνιο.
Στα λιγότερο προφανή οφέλη είναι ότι ο τομέας της μεταλλουργίας αποκτά έναν ακόμη βραχίονα, τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκοσμίως ανακύκλωση σκραπ αλουμινίου, ότι αυτή συνεπάγεται πολύ χαμηλότερο ενεργειακό κόστος παραγωγής, και ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται ο απώτερος στόχος της Μυτιληναίος να μετατραπεί μελλοντικά σε μια πιο «πράσινη βιομηχανία» με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η μία λοιπόν πλευρά του νομίσματος αφορά στην αύξηση παραγωγής αλουμινίου, η άλλη στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Σχετικά με το πρώτο, η εξαγορά αυτή, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου του χρέους της ΕΠΑΛΜΕ, αυξάνει το παραγωγικό capacity της Μυτιληναίος κατά 35 χιλιάδες τόνους κατ' έτος. Όση δηλαδή η δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής δευτερόχυτων κυλίνδρων αλουμινίου της νεοαποκτηθείσας εταιρείας στα Οινόφυτα. Συνυπολογίζοντας και τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη μονάδα τα επόμενα δύο χρόνια, το capacity αυτό προβλέπεται να φτάσει τους 50 χιλιάδες τόνους κατ' έτος.
Στο σκέλος του χαμηλότερου κόστους ενέργειας, το δευτερόχυτο αλουμίνιο καταναλώνει μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στο στόχο εταιρειών όπως η Μυτιληναίος να μειώσουν σταδιακά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Σημειωτέον ότι το δευτερόχυτο αλουμίνιο, δηλαδή αυτό που παράγεται από ανακύκλωση, καλύπτει πλέον περίπου το 40% της αγοράς αλουμινίου της Βορείου Αμερικής, έναντι μόλις 10% στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς έχει χαμηλότερο κόστος, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές θερμοκηπίου, μικρότερες απώλειες, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν ευρέως στα προϊόντα τους, καινοτόμες εταιρείες όπως η Apple.
Η ΕΠΑΛΜΕ ιδρύθηκε το 1973, δηλαδή πριν από 45 χρόνια, απασχολεί στο εργοστάσιο των Οινοφύτων 63 εργαζόμενους, και έχει σαν πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διέλασης. Το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για εξωστρεφείς ομίλους είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να μην επηρεαστεί από τη κρίση.