Μπορεί σε μία εβδομάδα να συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όμως, κατά το δύσκολο αυτό διάστημα της υγειονομικής κρίσης, η αγορά ακινήτων παρότι δέχτηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς λόγω της κατάρρευσης του Airbnb και των ξένων επενδύσεων, εμφανίζει ανθεκτικότητα.
Με άλλα λόγια, δεν αυξήθηκε, όπως αναμενόταν αρχικά, η προσφορά φθηνών ακινήτων, καθώς οι «ευκαιρίες», στις περιοχές, που δεν είναι υποβαθμισμένες, περιορίζονται, κατά βάση, σε «δεύτερης διαλογής» ιδιοκτησίες. Για παράδειγμα, σε διαμερίσματα τρίτου ή υψηλότερου ορόφου που δεν διαθέτουν ασανσέρ, σε μονοκατοικίες που συνήθως χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης ή σε ημιυπόγεια. Έστω όμως, κι αν η αύξηση της ποσότητας δεν συμβαδίζει, πάντοτε, με την ποιότητα, σήμερα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στην αγορά υπάρχουν περισσότερα ακίνητα που διατίθενται σε τιμές κάτω των 1.000 ευρώ / τ.μ.
Σε παράλληλο χρόνο, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους αναζητούν ευκαιρίες να κοιτούν τις εκποιήσεις ακινήτων από τράπεζες και funds, οι οποίες, προσωρινά, έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Κι αυτό επειδή η τιμή εκκίνησης ενός ακινήτου που εκπλειστηριάζεται είναι χαμηλότερη, συνήθως έως και κατά 30%, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε σχέση με την αξία αγοράς. Με ποιον τρόπο, όμως, μπορούν να «χτυπήσουν» σπίτι μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οι ενδιαφερόμενοι;
Για την αναζήτηση ακινήτων προς εκποίηση επικρατέστερη είναι η πλατφόρμα eauction, την οποία διαχειρίζεται ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Οι εκποιήσεις γίνονται, βάσει νόμου, από 21 Φεβρουαρίου 2018, ηλεκτρονικά, ενώπιον συμβολαιογράφου, ενώ στη διαδικασία λαμβάνουν μέρος οι ενδιαφερόμενοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν, προηγουμένως, πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών, έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εκποίηση συγκεκριμένου ακινήτου κι έχουν καταβάλει την προβλεπόμενη εγγύηση συμμετοχής (αντιστοιχεί στο 30% της πρώτης προσφοράς).
Παράλληλα, οι τράπεζες, ύστερα και από απαίτηση των θεσμών, έχουν δημιουργήσει τη δική τους πλατφόρμα (landea.gr), η οποία λειτουργεί στα πρότυπα μιας τυπικής ιστοσελίδας αγγελιών. Στηρίζεται δηλαδή, στην ιστοσελίδα euaction, αλλά είναι περισσότερο εύχρηστη, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα επιλογής με βάση το είδος του ακινήτου (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, οικόπεδο, πάρκινγκ) και την περιοχή, όπου αυτό βρίσκεται.
Αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει, αυτόνομα, οι τράπεζες με στόχο την ευκολότερη πώληση ακινήτων τους. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του properties4sale, πραγματοποιεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ενός ακινήτου. Παρέχει ακόμη και την επιλογή της άμεσης αγοράς, όπου οι ενδιαφερόμενοι σε καθορισμένη από την τράπεζα τιμή, αποκτούν ένα ακίνητο, προτού πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός.
Η Eurobank, μέσω του findyourproperty, διαθέτει για ενοικίαση ή πώληση, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, περισσότερα από 1.000 ακίνητά της, προσφέροντας και χρηματοδοτικές λύσεις. Ακίνητα πωλούν τόσο η Alpha bank, μέσω της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα, όσο και η Εθνική Τράπεζα που έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο realestateonline.gr. Η τελευταία, όπως και οι υπόλοιπες, πλατφόρμες διενεργούν πλειοδοτικούς διαγωνισμούς σε τακτά χρονικά διάστημα, δηλαδή όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως συμβαίνει με τις εκποιήσεις μέσω eauction.