Όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο αριθμός "τρία" είναι μαγικός, αναφέρει το Bloomberg.
Υπάρχει όριο ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και πέντε χώρες της ΕΕ θα βρεθούν μεταξύ των κακών μαθητών καθώς θα φτάσουν εφέτος το ανώτατο όριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg από τον Ιανουάριο.
Οι πέντε χώρες είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κροατία. Τρείς ακόμα χώρες, η Φιλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία προ των πυλών ενός ελλείματος.
Η ΕΕ υπαγορεύει στις κυβερνήσεις πως πρέπει ο προϋπολογισμός τους να είναι εντός του 3% του ΑΕΠ και να μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 60% του ΑΕΠ αλλιώς θα τους επιβληθούν πρόστιμα.
Από την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 1998 για να ενισχυθεί η παρακολούθηση των προϋπολογισμών, 25 από τα 28 κράτη – μέλη έχουν ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος. Η Σουηδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν παραβιάσει το όριο αυτό.
Η οικονομική κρίση του 2008 ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτές τις παραβάσεις. Οι παραβάσεις έφτασαν από τις δύο το 2007 (η Ελλάδα και η Ουγγαρία) στις είκοσι – δύο το 2009 με κράτη όπως τη Γερμανία και την Αυστρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο μέσος όρος του ελλείμματος έφτασε το 6,7% του ΑΕΠ από το 0,9% που ήταν πριν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, εκτιμά πως το έλλειμμα θα επανέλθει στα όρια. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως το επόμενο έτος το έλλειμα θα είναι στο 3,2% και αναμένεται το 2018 να φτάσει στο 3%.