Ελαφρά επιβράδυνση κατέγραψε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τους κλάδους τροφίμων κι ενέργειας- ενισχύθηκε στο 1,2% από 1% που ήταν το Μάιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες μέλη του ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,3%, συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες της αγοράς. Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4% και τον Απρίλιο στο 1,9%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός και ο δομικός υπολογίστηκε στο 0,2%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιβράδυνση που παρουσιάζουν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι σε μηνιαία βάση οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,9%, ενώ σε ετήσια βάση παρουσίασαν αύξηση 1,9% έναντι της αύξησης κατά 4,5% που είχαν παρουσιάσει το Μάιο και 7,6% που είχαν αυξηθεί τον Απρίλιο.
Τέλος, στους κλάδους των τροφίμων, αλκοόλ και καπνικών προϊόντων, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,4% έναντι αύξησης 1,5% που είχαν παρουσιάσει το Μάιο. Σε μηνιαία βάση, δε, οι τιμές εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 0,2%.
Eurostat: Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Iούνιο του 2017 στην Ελλάδα
Στο 0,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017, σε σχέση με 1,5% το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,2%.
Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο στην Ιρλανδία (-0,6%), στη Δανία (0,4%) και στη Ρουμανία (0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (3,5%), την Εσθονία και τη Λετονία (3,1% και στις δύο). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 18 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε έξι.