Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρά η Ελλάδα στις επόμενες ημέρες. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και JP Morgan να προχωρήσουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από τη Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μετά από αυτήν της DBRS και όλα δείχνουν πως ο στόχος για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εφικτός. Η Standard & Poor's διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επόμενο σκαλοπάτι που αποτελεί και την επενδυτική βαθμίδα είναι το BBB-. Η αναβάθμιση έρχεται παρά τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, κάτι που μεταφράζεται σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ προέβλεψε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της Ελλάδας από το 5,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,9% φέτος και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 2% το 2027. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει και τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αναμένεται να μειωθεί από το 8,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 4,8% εφέτος και να συνεχίσει μειούμενο για να φθάσει στο 0,9% το 2027. Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από το 198,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 185,4% εφέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω σταδιακά στο 160,7% το 2027.