Χωρίς οριστική συμφωνία και με ανοιχτά ζητήματα στο ασφαλιστικό αλλά και στους φόρους και τα δάνεια αναχωρεί σε λίγη ώρα από την Αθήνα η Τρόικα και επιστρέφει στις 2 Απριλίου για τον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων που αναμένεται να είναι και ο καθοριστικός. Η σημερινή τελευταία συνάντηση ήταν εξπρές καθώς κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και ήταν μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Κατρούγκαλου .
Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος οι επικεφαλείς επιστρέφουν στην Αθήνα στην Αθηνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός. Σημείωσε ωστόσο πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία». Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.
Συντάξεις, φόροι και δάνεια τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις στην εθνική σύνταξη, στις επικουρικές και στα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ το ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα φαίνεται ότι δέχεται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι δανειστές φέρεται να ζητούν μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 ανάλογα με τα έτη εργασίας και μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που φτάνουν έως και 40% για τα υψηλότερα ποσά. Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο διέψευσε χθες ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ. «Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά, δεν απηχούν το κλίμα των συζητήσεων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Στα θέματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι και το αφορολόγητο όριο στις 7.000 ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών με κύκλους του υπουργείου να σχολιάζουν με ειρωνική διάθεση την απαίτηση των δανειστών σημειώνοντας ότι "οι ισχυρισμοί στελεχών του ΔΝΤ αποτελόύν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική".