Περισσότεροι από 27.000 οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου εντάχθηκαν μέσα σε διάστημα 7 ημερών στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών. Ο αριθμός κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός δεδομένου και του τριημέρου ενώ υπολογίζεται ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία από τος 27.000 που εντάχθηκαν στη νέα οι 22.500 είναι φυσικά πρόσωπα ενώ οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε 4.509. Τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις με χρέη από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ επιλέγουν τον ανώτατο αριθμό δόσεων δηλαδή τις 24 καταβάλλοντας και υψηλότερο επιτόκιο το οποίο ανέρχονται στο 6,82%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο όσοι επιλέγουν τις 12 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32%, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και φθάνει στο 6,82%,
Βέβαια, o αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση είναι πολύ μικρός εάν συγκριθεί με το σύνολο των οφειλετών που ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. (εκτων οποίων περίπου 700.000 είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων) Το νούμερο όμως αυτό δεν είναι πραγματικό αναφέρουν στελέχη εφοριών υποστηρίζοντας ότι εάν εξαιρεθούν αυτοί που χρωστούν μικροποσά, οι πτωχευμένες επιχειρήσεις και οι ανύπαρκτες εταιρείες, το πραγματικό νούμερο προσγειώνεται στα 2,5 εκατ. περίπου. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα χρωστούν στην εφορία ποσά από 50 έως 500 ευρώ περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα με το χρέος τους να φθάνει τα 285 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία των οφειλετών που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πρόκειται για ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν, είναι αυτοί που χρωστούν από 500 έως 10.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος τους φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ
Πάντως η εφορία αμέσως μετά την ενεργοποίηση της νέας πάγιας ρύθμισης (24 έως 48 δόσεις) σκοπεύει να ξεκινήσει κύμα διασταυρώσεων προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για τους οφειλέτες της εφορίας που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση , στους οποίους μπορεί να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι το 2019 πραγματοποιήθηκαν περί τις 82.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Για το 2020 αναμένεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τις 200.000-300.000.
Υπενθυμίζεται οτι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς του taxis και να μεταβούν στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα θα «ανοίξουν» την εφαρμογή «αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019». Όταν ο ενδιαφερόμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος) ή των 48 δόσεων (φόρος κληρονομιάς) Εφόσον επιλέξει για παράδειγμα τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση θα εμφανισθούν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη επιλογή έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%. Ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον αριθμό των δόσεων και θα συνεχίσει στην επόμενη σελίδα όπου πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης .
Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.