Στη "μέγγενη" Σόιμπλε - ΔΝΤ η Αθήνα για χρέος και μεταρρυθμίσεις

Στη "μέγγενη" Σόιμπλε - ΔΝΤ η Αθήνα για χρέος και μεταρρυθμίσεις

"Μπαλάκι" στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαικής Ένωσης για το ελληνικό χρέος βρίσκεται η Αθήνα για μια ακόμη φορά όπως διεφάνη με σαφήνεια από τις δηλώσεις αξιωματούχων και των δυο πλευρών κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα την ελληνική αποστολή.

Μια διαμάχη που κρατάει καιρό και θα κρατήσει για καιρό ακόμη καθώς  οι εκλογές σε Γερμανία-Ολλανδία και Γαλλία από τη μία και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και μείωση πλεονασμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να "μπλοκάρουν" τις όποιες εξελίξεις.

Το ΔΝΤ δια στόματος Πολ Τόμσεν αλλά και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού τάχθηκαν υπέρ σοβαρών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με τον κ. Τόμσεν να ανοίγει εκ νέου θέμα ασφαλιστικού και μείωσης συντάξεων ενώ έθεσε και θέμα μείωσης των πλειονασμάτων που έχουν προβλεφθεί κάτι αντιτίθενται οι ευρωπαίοι κυρίως Γερμανία αλλά και άλλοι σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Bloomberg, έστω και αν έγιναν ανωνύμως.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται πιο κρίσιμη καθώς η ελληνική αποστολή θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Bloomberg

Ειδικότερα το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο σε δημοσίευμα του εκτιμά ότι οι εκλογές στην Ευρώπη και ειδικά σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς όπως σημειώνει οι εκλογές στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης μπορεί να επηρεάσουν τη χρονική στιγμή των αποφάσεων για ζητήματα όπως το ελληνικό πρόγραμμα και το Brexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει στον αέρα, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δύο απαιτήσεις οι οποίες δύσκολα θα ικανοποιηθούν, εξαιτίας και των εκλογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη εντός του επόμενου έτους. Τον Μάρτιο στην Ολλανδία και ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Παραπέμπει σε δηλώσεις τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων που μίλησαν στο Bloomberg και υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο το Eurogroup να δεχθεί εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πόλ Τόμσεν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Poul Thomsen.

Παράλληλα έθεσε εκ νέου θέμα ασφαλιστικού και συντάξεων. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ – ποσοστό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης – τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.

Ο κ. Thomsen χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο μηχανισμό.

Παράλληλα επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα «κοπεί» στο 1,5%, αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα για το 2018 κι έπειτα.

Αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5% τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς σε συνέντευξή του στο Bloomberg παρομοίασε την Ελλάδα με γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει να ποδοπατηθεί από δύο ελέφαντες που μάχονται, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Ο υπουργός εξέφρασε παράλληλα την άποψη του ότι η εναντίωση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης και ανέφερε πως μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Τσακαλώτος επανέλαβε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε δε, ότι ο Σόιμπλε πιστεύει πως το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κάτι πρέπει να δώσει εκεί και βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει και ο ίδιος» επεσήμανε με νόημα ο έλληνας υπουργός και συνέχισε:

«Πρόκειται για έναν πανούργο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται στα πράγματα πολύ καιρό. Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν κατανοεί πως δεν μπορείς να επιτύχεις και τα τρία αυτά πράγματα ταυτόχρονα».