Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα δάνεια»), με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την ψήφισή του να αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης.
Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link, Invest in Greece Forum, διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το σχήμα προστασίας ενεργητικού όπως αυτό θα εφαρμοστεί μέσω του Ηρακλή είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Άλλωστε, όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που παρακολουθούν την ελληνική αγορά έχουν εκφραστεί πολύ θετικά για το σχέδιο που βασίζεται στο μοντέλο των GACS που υιοθέτησε η Ιταλία και κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.
Οι τράπεζες θα μεταφέρουν από τους ισολογισμούς τους δάνεια ύψους άνω των 30 δις. ευρώ στο ειδικό σχήμα του «Ηρακλή». Τα δάνεια αυτά θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ενώ το ελληνικό δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για την ανώτερη κατηγορία έναντι προμήθειας που θα καταβάλλουν οι τράπεζες, υποστηρίζοντας έτσι τη διαδικασία. Τα έσοδα για το Δημόσιο από τις εγγυήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του, με την κατάθεση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμα ότι με το νομοσχέδιο «Ηρακλής» η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.
Τέλος, σημειώνει ότι δημιουργούνται παράλληλα οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ