Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η δαμόκλειος σπάθη δημοσιονομικού κόστους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ έφυγε πάνω από το κεφάλι της ελληνικής οικονομίας.
Την ημέρα που ο Πρωθυπουργός με πολλαπλές συνεντεύξεις πανηγύριζε για την «13η Σύνταξη» που μοίρασε μια βδομάδα πριν τις εκλογές και ταυτόχρονα άφηνε σαφέστατους υπαινιγμούς για «ένα ακόμη δωράκι τα Χριστούγεννα», η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έθετε οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τα «δώρα» των Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Παρά την αντίθετη απόφαση του Στ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρά το γεγονός ότι η Σύμβουλος Ελένη Παπαδημητρίου είχε εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου αφού συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών έκρινε , κατά πλειοψηφία, απολύτως συνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ
«Προφανώς -αν θέλει- η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, νομοθετώντας τη χορήγηση αυτών των επιδομάτων…» σχολίασε χαιρέκακα ένας εκπρόσωπος των δανειστών που επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, τώρα τελευταία.
Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018. Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν με ορισμένες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων αλλά και από το Στ'' Τμήμα του ΣτΕ του οποίου η 7μελής σύνθεση είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ , το 2015, με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.
Ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας -που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις- αφού πλέον μόνον με νέα νομοθετική ρύθμιση υπάρχει τρόπος επιστροφής των δώρων-επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, στο μέλλον…
Εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» η νομοθέτηση θα πρέπει να είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση… Είναι κι αυτός ένας τρόπος να υπονομευθεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…