Οι τράπεζες και η διαχείριση των κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη λόγω Covid 19. Η συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, αφού εκ των πραγμάτων η χώρα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα θα συζητηθεί το αίτημα για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. μετά την θετική αξιολόγηση των δανειστών στην 8η αξιολόγηση και εκτός απροόπτου θα ανάψει το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στην ατζέντα «οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης ESM. Θα συζητήσουν επίσης την πρώιμη εισαγωγή του backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης βάσει της έκθεσης για τη μείωση του κινδύνου που εκπόνησαν τα θεσμικά όργανα».
Η αύξηση των «κόκκινων δανείων» εξαιτίας της πανδημίας ωθεί τους ευρωπαίους να επισπεύσουν την κινητοποίησης του ESM, πιθανόν και μέσα στο 2021, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση. Βέβαια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι θα έχουν κοινή στάση και για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν μικρό καλάθι.
Σήμερα το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών, φέρνοντας στο προσκήνιο το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και προδιαγράφοντας, πιθανότατα, εργαλεία και λύσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας για τα «κόκκινα» δάνεια εντός του 2021.
Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να λάβουν υψηλές προβλέψεις, κάτι που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν κεφαλαιακά ελλείμματα και κατά συνέπεια οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι αναπόφευκτες μέσα στην επόμενη διετία. Όλα αυτά βέβαια απόρροια της ύφεσης και των σοβαρών προβλημάτων που έχει φέρει στην οικονομία η πανδημία και κατ? επέκταση στις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα έχει έναν λόγο περισσότερο να δίνει μεγάλο βάρος στις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στο Eurogroup, αφού έχει το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων δανείων στην Ε.Ε.,
Το τίμημα από τον κορονοϊό είναι βαρύ, με τους τραπεζίτες να θεωρούν ότι – με βάση την ύφεση – θα έχουν άμεσα να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων, τα οποία ενδεχομένως να αυξηθούν υπέρμετρα, αν μάλιστα δεν ελεγχθεί η κατάσταση άμεσα.
Κοινό πρόβλημα
Είναι βέβαια κοινή διαπίστωση – αλλά μένει να επιβεβαιωθεί στο σημερινό Eurogroup - ότι το πρόβλημα των NPLs γίνεται πλέον κοινό, λόγω COVID, και δεν διαχωρίζεται μεταξύ Βορά και Νότου και απειλεί συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες. Κατά συνέπεια αναζητούνται λύσεις που θα είναι έγκαιρες και αποτελεσματικές, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και την τραπεζική ενοποίηση.
Στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της κινητοποίησης του ESM στον ρόλο του back stop για τη χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) των τραπεζών. Το SRF, βραχίονας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που είναι η κεντρική Αρχή εξυγίανσης στην Τραπεζική Ένωση, δημιουργήθηκε από συνεισφορές των τραπεζών και ορισμένων εταιρειών επενδύσεων των 19 συμμετεχόντων κρατών-μελών εντός της Τραπεζικής Ένωσης, το 2016. Με ρόλο τη διασφάλιση και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ ετών (2016-2023) και θα φτάσει στο επίπεδο-στόχο τουλάχιστον του 1% του ποσού των καλυμμένων καταθέσεων (στην περίπτωση εξυγίανσης) όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων εντός της Τραπεζικής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Στήριξη στο backstop − στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ειδικότερα, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής του SRF για τον δανεισμό του από τον ESM στην περίπτωση που τα κεφάλαια του SRF δεν επαρκέσουν για την εξυγίανση τραπεζών. Το back stop μπορεί να ενεργοποιηθεί από 1/1/2024 και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2018 υπήρξε συμφωνία για τη δυνατότητα πρόωρης ενεργοποίησής του.
Τέλος στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. που έχουν προκύψει από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η εκταμίευση έρχεται μετά την θετική έκθεση των δανειστών μετά ολοκλήρωση της 8η αξιολόγηση.