Σταθεροποιείται η αναλογία μεταξύ κλειστών και ανοικτών επαγγελματικών στεγών στην εμπορική αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της ΕΣΕΕ του Σεπτεμβρίου 2015 και των στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, η αναλογία κλειστών και ανοικτών καταστημάτων εμφανίζεται σταθεροποιημένη στο 32% προς 27%, "αλλά και πάλι ένα στα τρία μαγαζιά είναι κλειστό" επεσήμανε ο ίδιος. Τα λουκέτα αφορούν κυρίως στον τομέα ένδυσης και εμπορίας κοσμημάτων ενώ η επέκταση των επιχειρήσεων αφορά στην εμπορία τροφίμων και αναψυχής.
Ανθεκτικότερες είναι οι επιχειρήσεις σε μικρότερες και τοπικές αγορές, ενώ στους μεγάλους δρόμους είναι εντονότερο το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις. Κύρια αιτία μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας, όπως καταγράφεται από την ΕΣΕΕ, είναι η φυγή από το κέντρο των μεσαίων και ανώτερων μεσαίων κοινωνικών κατηγοριών πληθυσμού προς τα προάστια, η αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και οι ευκολίες που προσφέρουν οι μεγάλες εμπορικές επιφάνεις στην περιφέρεια της πόλης, η μετακίνηση από το κέντρο δημόσιων υπηρεσιών αλλά και η πολυεπίπεδη κοινωνική κρίση.
Οι επιχειρηματικές διαδρομές
Έξι βόλτες στις αγορές της Αθήνας, έξι «Επιχειρηματικές Διαδρομές», βάζει στον χάρτη της Αθήνας, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωράει και η οργάνωση των "Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου" σταδιακά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Τα πιλοτικά προγράμματα για τα έξι ανοικτά κέντρα εμπορίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα έργα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και "δουλεύουν πυρετωδώς αυτό το διάστημα οι εμπορικοί σύλλογοι και οι δήμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο και να εκταμιευτούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ" όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επιχειρηματικών διαδρομών ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Σχετικά με τις "επιχειρηματικές βόλτες", όπως είπε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) Βάλια Αρανίτου, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, ολοκληρώθηκε μία εκτεταμένη μελέτη στο πλαίσιο του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους, εντόπισε και προτείνει στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης 6 εμπορικές διαδρομές, 6 βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Καθεμία από αυτές έχει έναν ιδιαίτερο θεματικό χαρακτήρα, αφού συγκεντρώνει πολλά καταστήματα με το ίδιο αντικείμενο και γειτνιάζει και με θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. "Σε όλες, όμως, μπορεί κανείς να βρει την ομορφιά της Αθήνας, σε χώρους πολιτισμού και πνεύμονες αναψυχής. Αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες όχι μόνο για έναν ωραίο περίπατο, αλλά και για να ανακαλύψει (ή να ξανα-ανακαλύψει) κανείς τη σύγχρονη Αθήνα" όπως είπε η ίδια.