Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο;
Shutterstock
Shutterstock

Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο;

Το δίλημμα για τους υποψήφιους δανειολήπτες μάλλον δεν υφίσταται. Όταν το spread στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να είναι ίσο (ή σχεδόν ίσο) με το σταθερό επιτόκιο 5ετίας (στην περιοχή δηλαδή του 3,5%) γίνεται αντιληπτό ότι για να φτάσει να γίνει συμφέρον το κυμαινόμενο επιτόκιο θα πρέπει το Euribor να επιστρέψει και πάλι σε αρνητικό έδαφος. 

Πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια; ΑΝ λοιπόν η απάντηση για τους υποψήφιους δανειολήπτες είναι σχετικά εύκολη, για τους υφιστάμενους δεν είναι. Το σταθερό επιτόκιο έχει αυξηθεί πάνω από 3,5% στην 5ετία, πάνω από 4% για 10ετία και πάνω. Και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά και την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. 

Ιδού λοιπόν το δίλημμα για τον δανειολήπτη που έχει ένα παλαιό στεγαστικό το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ (σ.σ και τα δύο θα κινούνται από αύριο στην περιοχή του 3%). Να το γυρίσουν σε σταθερό ή όχι; Και αν ναι, ποια διάρκεια θα έχει το σταθερό; Και τι θα γίνει μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου; 

Τα πράγματα έχουν έρθει σε οριακό σημείο και οι δανειολήπτες πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Ερώτημα πρώτο: ποιο είναι σήμερα το spread στο κυμαινόμενο επιτόκιο; Αν είναι της τάξεως του 3% (σ.σ που σημαίνει ότι το κυμαινόμενο να φτάσει από αύριο κοντά στο 6%) τότε το σταθερό παραμένει ελκυστικό. 

Αν όμως το spread κινείται στην περιοχή της μίας μονάδας (δόθηκαν πολλά τέτοια δάνεια ειδικά την περίοδο 2005-2007) τότε θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σκέψη και έρευνα: Καταρχήν θα πρέπει να υποβληθεί το ερώτημα: μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου, το spread θα επανέλθει στα επίπεδα που προέβλεπε η αρχική σύμβαση ή θα υιοθετηθεί το σημερινό spread; Κάποιες τράπεζες επιλέγουν την πρώτη γραμμή, κάποιες την δεύτερη. 

Αν παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης του αρχικού spread, τότε το σταθερό μπορεί να συμφέρει. Αν αυτό που προτείνεται είναι μετά το σταθερό επιτόκιο να αντικατασταθεί ένα spread του 1-1,5% με ένα spread τριών μονάδων, το τοπίο αλλάζει ριζικά.

Πριν την απόφαση θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί η υπόλοιπη διάρκεια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, τα έξοδα μετατροπής που θα ζητήσει η τράπεζα αλλά και μια… γνώμη για το που θα σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων και πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Το τελευταίο είναι το ερώτημα που δεν απαντιέται εύκολα από κανέναν. Ούτε καν από τους κεντρικούς τραπεζίτες.