Στην Αθήνα επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών και ένα απο τα θέματα που αποτελεί "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση είναι το αφορολόγητο για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τα 9.100 ευρώ κάτι όμως δεν γίνεται δεκτό από το ΔΝΤ.
Στο αδιέξοδο αυτό η λύση σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η "Καθημερινή" είναι η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ σε βάθος τριετίας ώστε και να μην πληγούν άμεσα οι φορολογούμενοι και να υπάρξει χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα όλων των μέτρων που θα ληφθούν.
Σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η ελληνική πρόταση που προβλέπει αφορολόγητο 9.100 ευρώ που επιφέρει μικρές επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα έως 27.000 ευρώ, μειώσεις από τις 27.001 έως 43.000 ευρώ και επιβαρύνσεις πάνω από αυτό το ποσό. Επίσης προβλέπει ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που θα ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά χωρίς να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει αυξήσεις φόρων για τα εισοδήματα από 8.182 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ, και μειώσεις για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Εκτός από τη νέα κλίμακα, οι πιστωτές της χώρας έδωσαν στην κυβέρνηση και διαφορετική κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης και οι επιβαρύνσεις στην εισφορά ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ και πάνω, με τον μικρό συντελεστή να ανέρχεται στο 1,5% και τον ανώτατο συντελεστή στο 9%, από 10% που προτείνει η κυβέρνηση.
Η πρόταση των Ευρωπαίων. Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η ευρωπαϊκή πλευρά πρότεινε συμβιβαστική λύση, που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία. Ειδικότερα: Για τα εισοδήματα του 2016 αφορολόγητο 9.100 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2017 μείθωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.640 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2018 αφορολόγητο όριο στα 8.182 ευρώ.