Για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετατίθεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ακινήτων όπως συμφώνησε η κυβέρνηση και οι δανειστές και προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, ενώ το ίδιο διάστημα θα καταργούνταν και ο ΕΝΦΙΑ, κάτι που τελικά δεν θα γίνει. Επικαλούμενη αδυναμία δημιουργίας του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των νέων τιμών και σε συνδυασμό με την δυσκολία δημιουργίας ενός νέου φόρου που θα αποδίδει περί τα 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους όπως ο σημερινός ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση ζήτησε από τους δανειστές πίστωση χρόνου για να μπορέσει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στους φόρους θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.
Στην περίπτωση που το δημόσιο έθετε σε εφαρμογή το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2017 θα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων καθώς δεκάδες φόροι υπολογίζονται με βάση αυτές. Εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν και τα έσοδα:
-των Δήμων από το τέλος ακινήτων που επιβάλλουν
-του φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών
-του φόρος μεταβίβασης ακινήτων κ.λ.π.
- των πολεοδομικών προστίμων
- καθώς και των τεκμηρίων και της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.
Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φόρα που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Μ
άλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει το 2015 ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαφρύνει τις μικρές περιουσίες μεταφέροντας τα φορολογικά βάση στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία. Ωστόσο, το μόνο που άλλαξε ήταν η επιβάρυνση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων (μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ), ενώ οι έχοντες μικρότερες ιδιοκτησίες θα πληρώσουν τα ίδια σε σχέση με το περυσινό έτος.