Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα τρία χερσαία οικόπεδα υδρογονανθράκων, ήτοι τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα-Πρέβεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η εισήγηση της Επιτροπής βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη. Ταυτόχρονα, επικαιροποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες και η σύσταση της Επιτροπής, για να αναλάβει, στη συνέχεια, την αξιολόγηση των τριών προσφορών για ισάριθμα θαλάσσια μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα.
Τα χερσαία οικόπεδα
Τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο διεκδικεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), την Αιτωλοακαρνανία η Energean Oil & Gas και την Άρτα-Πρέβεζα και οι δύο εταιρείες. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης από την αρμόδια Επιτροπή δεν έγινε γνωστό πότε θα γίνει από το υπουργείο, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν και να έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα 7ετίας, προβληματίζει την αγορά, καθώς επηρεάζει ευθέως, όπως υποστηρίζεται, τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι προχθές, Τετάρτη, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2009.
Ένα στοιχείο που αναδείχθηκε πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τα τρία χερσαία οικόπεδα είναι η βούληση του ΥΠΕΝ που δημοσιοποιήθηκε για τη δυνητική συνεργασία ΕΛΠΕ και Energean στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα, πρακτική που συνηθίζεται διεθνώς, όπως επισημάνθηκε, όταν υφίσταται διεκδίκηση για το ίδιο κοίτασμα. Άλλωστε, κάτι ανάλογο συνέβη και με τον διαγωνισμό του open door για την περιοχή του Κατάκολου, για άλλους, βεβαίως, λόγους.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο liberal.gr, ο υπουργός εκ του νόμου, αλλά και της προκήρυξης, έχει τη διακριτική ευχέρεια να διαχειριστεί το θέμα της σύμπραξης και με πολιτικούς όρους. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, με την απόφαση της Επιτροπής «είναι θωρακισμένος». Πάντως, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν δίνει κατεύθυνση πολιτική, περιορίσθηκε αυστηρά στην εξέταση των δεδομένων, πάνω στα οποία βασίζεται και η τελική εισήγηση της Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς ΥΠΕΝ, ώστε να προσκληθούν οι δύο εταιρείες, ΕΛΠΕ και Energean, για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν μια τέτοια προοπτική.
Πηγές της αγοράς, ωστόσο, εξέφρασαν την άποψη ότι, καθώς ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού οι κανόνες του και να τηρηθεί μια απολύτως εμπιστευτική διαδικασία. Διαφορετικά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ενστάσεις από τρίτους και ο διαγωνισμός να τιναχθεί στον αέρα.
Τα θαλάσσια οικόπεδα
Πρόσφατα, ανανεώθηκε η σύσταση της Επιτροπής για τα τρία θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και είναι έτοιμη πλέον να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης, το οποίο τυπικά θα πρέπει να διαρκέσει τρεις μήνες, ως το Μάρτιο του 2016, αλλά εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα είναι μεγαλύτερο.
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαν διατεθεί αρχικά για έρευνα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, αλλά τελικά το ενδιαφέρον περιορίσθηκε σε τρία μπλοκ. Επίσημα ουδέποτε ανακοινώθηκαν ως τώρα από το αρμόδιο υπουργείο οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στις 14 Ιουλίου, με τις πληροφορίες να φέρουν τα ΕΛΠΕ να έχει συμμετοχή σε όλες. Στις δύο με ξένο εταίρο και στη μία από μόνος του ο όμιλος. Τώρα, πέντε μήνες μετά τον διαγωνισμό, η Επιτροπή αναλαμβάνει το έργο της αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν, οπότε αναμένεται να λυθεί μέσα στο 2016 και το μυστήριο των υποψήφιων επενδυτών.