Καμία σχέση με τη μέχρι σήμερα επιχείρηση δεν θα έχει η «πολυεθνική» μετοχικά ΔΕΗ, έτσι όπως προέκυψε από την αύξηση κεφαλαίου. Ενα 50% των μετοχών της περνά πλέον στα χέρια ξένων θεσμικών, έναντι 27% σήμερα. Στην πράξη, η παρουσία των ξένων διπλασιάζεται. Το Δημόσιο παραμένει φυσικά ο μεγαλύτερος μέτοχος με 34% και οι εγχώριοι ιδιώτες και ξένοι διατηρούν ένα 16%, ωστόσο τα δεδομένα ανατρέπονται. Δύσκολα μια επόμενη κυβέρνηση θα σκεφτεί να εφαρμόσει στην επιχείρηση καταστροφικές πολιτικές, όπως στο παρελθόν.
Στρατηγικές κινήσεις, κρίσιμες πολιτικές, μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις, προκειμένου να πάρουν την έγκριση της γενικής συνέλευσης, θα πρέπει να συναινέσουν οι ξένοι, των οποίων η ψήφος αποκτά άλλο βάρος.
Τα πλεονεκτήματα από τη νέα μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, πολλά. Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει από τις αγορές η νέα ΔΕΗ όταν θα απευθυνθεί ξανά σε αυτές για να αντλήσει κεφάλαια, με άλλο μάτι θα τη βλέπουν οι μεγάλοι επενδυτές όταν μετά και την αύξηση κεφαλαίου μπει στις 11 Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI. Επίσης, μελλοντικά θα βρεθεί στο στόχαστρο περισσότερων ESG funds σε σχέση με σήμερα, αλλά και με άλλον «άερα» θα κάνει την εξόρμηση στα Βαλκάνια.
«Σκανάρει» Ρουμανία, Βουλγαρία
Στην βαλκανική αρένα η επιχείρηση λέγεται ότι έχει σκανάρει μέχρι σήμερα καμιά 50αριά έργα σε δύο αγορές, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει σε κάποιο. Άλλοι επενδυτές ζητούν πολλά χρήματα, άλλοι δεν έχουν τις προδιαγραφές που βάζει η επιχείρηση, σε κάποια έργα το πρόβλημα είναι ο συνεργάτης. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση συνεχίζεται και το κεφάλαιο Βαλκάνια θα είναι από τα πρώτα που θα απασχολήσει τη διοίκηση ΔΕΗ μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ.
Η λίστα των νέων μετόχων
Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο (34%) 21 από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο. Τέτοια είναι οι CVC Capital που μπήκε στην αύξηση με 10%, καθώς επίσης οι Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Helikon (είχε ήδη 6,48% στην ΔΕΗ), Wellington, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.
Το 90% των επενδυτών είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα. Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.