Του Γιώργου Φιντικάκη
Τέλος σε ένα πολύμηνο σίριαλ σχετικά με το διεκδικούμενο από τα ΕΛΠΕ και την Ενεργειακή Αιγαίου χερσαίο οικόπεδο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων της Άρτας-Πρέβεζας φαίνεται ότι βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, απορρίπτεται η αίτηση αναστολής την οποία και είχε υποβάλει η Ενεργειακή Αιγαίου (Energean Oil) κατά της απόφασης που είχε υπογράψει το Φεβρουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Με εκείνη την απόφαση, τα ΕΛΠΕ είχαν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας που αφορούσαν συνολικά σε τρεις διαφορετικές περιοχές (Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία).
Στο ΣτΕ είχε τότε προσφύγει η Ενεργειακή Αιγαίου, καταθέτοντας αίτηση αναστολής της απόφασης Σκουρλέτη και υποστηρίζοντας τα ΕΛΠΕ δεν διαθέτουν «τεχνική επάρκεια» για εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογοναθράκων.
Από την πλευρά τους πηγές της Ενεργειακής Αιγαίου επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ επικαλείται καθαρά τεχνικούς και δικονομικούς λόγους, και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας. Επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στέκεται στο γεγονός ότι το αίτημα αναστολής από την Ενεργειακή Αιγαίου έπρεπε να είχε υποβληθεί όχι κατά την τελική φάση του διαγωνισμού, όπως και έγινε, αλλά όταν η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου ΠΕΝ είχε κληθεί να εξετάσει την υποψηφιότητα των ΕΛΠΕ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η Ενεργειακή να εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, ενώ για το οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας είχαν καταθέσει προσφορές τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η Ενεργειακή Αιγαίου.
Οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να καλέσει τις εταιρείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρουν ίδια γλώσσα για την από κοινού ανάληψη των ερευνών για υδρογονάθρακες.
Το γεγονός ότι οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες διευκόλυνε τον υπουργό να διαμηνύσει και στις δύο πλευρές «βρείτε τα», κάτι το οποίο τελικά δεν κατέστη δυνατό.