Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί οι εθνικές εκλογές να πλησιάζουν ωστόσο πλησιάζει και η ώρα της εφορίας με βάση την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα των σκληρών φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και που ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία.
Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι φορολογούμενο και οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 45 δισ. ευρώ και οι οποίοι κατέληξαν στη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό είναι και ένα τα σημαντικότερα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση εστιάζοντας στην πραγματική οικονομία και την ελάφρυνση των νοικοκυριών που επλήγησαν αφάνταστα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της κατάσταση είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα πρέπει να πληρωθούν φόροι που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ από φορολογούμενους και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, το φόρο εισοδήματος, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν:
1. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.793.322 φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί 2.476.548 εκκαθαριστικά σημειώματα εκ των οποίων τα 656.565 είναι χρεωστικά, τα 282.950 πιστωτικά και για τα υπόλοιπα 1.537.033 δεν προκύπτει επιπλέον φόρος.
-ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος ύψους 3,4 δισ. ευρώ που εισπράττεται από τις επιχειρήσεις με τη μορφή παρακράτησης
- Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η μείωση της φορολογίας αποτελεί μονόδρομο για τη νέα κυβέρνηση. Για παράδειγμα το κόστος μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις εντός της διετίας (από 28% στο 20%) με στόχο να προσεγγίσει η χώρα μας τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζουν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την τόνωση των επενδύσεων οι οποίες θα αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στο κρατικά ταμεία. Σημειώνουν παράλληλα ότι είναι απαραίτητη και η μείωση του φόρου στα μερίσματα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να καταφέρει η χώρα να προσελκύσει νέους επενδυτές. Το κόστος μάλιστα ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να συνοδεύεται με στοχευμένες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες. Το συνολικό όφελος που θα μπορούσε να είχε το Δημόσιο από την εξοικονόμηση δαπανών υπολογίζεται ότι φθάνει τα 2 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας.