Στο ποσοστό σοκ του 12,2% εκτίμησε ότι θα κυμανθεί η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το σχέδιο SURE, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων ύψους 100 δισ. ευρώ, θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούλιο μετά τη σημερινή πολιτική συμφωνία, έπειτα από μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνουν την χορήγηση εγγυήσεων από όλα τα κράτη-μέλη, την έγκριση κοινοβουλίων τους και τον δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE που αποσκοπεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα δάνεια του ESM συνολικό ύψους 240 δισ. ευρώ απάντησε ότι καμία χώρα δεν έχει αιτηθεί ακόμα για να λάβει αυτά που της αναλογούν.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι μοναδικός όρος για τη λήψη των δανείων από τον ESM θα είναι η χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού της από τον ESM στο πλαίσιο του μηχανισμού του που ενεργοποιήθηκε σήμερα και είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ESM παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης πιστωτικής γραμμής ύψους 2% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί. Στην περίπτωση που ζητηθεί το δάνειο, η Ελλάδα θα έπαιρνε το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ για μία 10ετία ανέφερε, εξηγώντας ότι με τα σημερινά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, καθώς ο ESM δανείζεται με περίπου μηδενικό επιτόκιο.
Τέλος, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε ότι βούληση της Κομισιόν είναι το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι αναλόγως φιλόδοξα με ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης και επισήμανε ότι θα στοχεύει τη διάθεση κεφαλαίων σε κρίσιμους τομείς και την κινητοποίηση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.