Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μέχρι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι οι επενδυτές προβληματίζονται για τις ελληνικές τράπεζες και ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση στις ανησυχίες αυτές. Ο υπουργός Οικονομικών, μετά το επενδυτικό συνέδριο Invest in Greece που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Υόρκη, δήλωσε ότι οι επενδυτές ρωτούν την κυβέρνηση για το σχέδιο που έχει αναφορικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό που δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι αν όντως υπάρχει σχέδιο και πότε αυτό θα υλοποιηθεί.
Μπορεί οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι να πετυχαίνουν μέχρι στιγμής τους στόχους όμως οι κινήσεις τους, καθώς και η αποφασιστικότητα που έδειξαν στη Ν. Υόρκη οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, δείχνουν ότι δεν υπάρχει... πολυτέλεια για νέες καθυστερήσεις.
Η Eurobank εξέπληξε θετικά με το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού, ενώ και στις τρεις άλλες συστημικές τράπεζες οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.
Μετά από μία καταστροφική τετραετία και έναν Οκτώβριο που παραλίγο να οδηγήσει σε... χρηματιστηριακό ατύχημα, η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο προκαλεί για πρώτη φορά αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Ανώτατα τραπεζικά στελέχη πραγματοποιούν πυρετώδεις συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες και ξένους επενδυτές σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, όπως το Λονδίνο και η Ν. Υόρκη, με σκοπό για να προχωρήσει ένα συνολικό σχέδιο που θα δώσει επιτέλους λύση στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν φροντίζουν να θωρακιστούν καταρτίζοντας τα δικά τους πλάνα.
Όλα δείχνουν ότι το τριετές πλάνο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ δεν θα υλοποιηθεί αφού είναι δεδομένη η επιθυμία των τραπεζικών διοικήσεων και των μετόχων να απαλλαγεί ο κλάδος από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το συντομότερο δυνατό. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν οι τράπεζες εστιάζουν στο πλάνο όμως είναι σαφές πως αν υπάρξουν εξελίξεις για μία συνολική λύση το πλάνο θα μείνει στα χαρτιά.
Οι τράπεζες έχουν εξηγήσει στον Επόπτη ότι όσο σέρνεται το φάντασμα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης και όσο δεν αντιμετωπίζονται οι «φόβοι» των «κόκκινων» δανείων, τόσο ο κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος χρηματιστηριακά αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας. «Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί μία λύση. Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, όμως οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια να περιμένουν πότε θα αλλάξουν οι συνθήκες. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να προβλέψει ότι δεν θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα στο μέλλον; Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τόσο ταχύτερα οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», σημειώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Η πρόταση του ΤΧΣ ήταν η αρχή, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος επιτάχυνε τις εξελίξεις και η συγχώνευση της Eurobank έδειξε ότι υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει βούληση. Πλέον, το... μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των αρμόδιων αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να ενισχυθεί το επιχείρημα του κοινού οράματος και η Ευρώπη να δώσει το «πράσινο φως».
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει ένα κεντρικό όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα αναλάβει τα NPEs για να καθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά περισσότερα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να «σπάσουν» τα SPV έτσι ώστε να αναλάβουν τα δάνεια ανά κλάδο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση.
Όλα θα κριθούν από την ετυμηγορία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) για το αν παραβιάζονται οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση τραπεζών.
Με την Eurobank, μάλιστα, να έχει ήδη δείξει το δρόμο οι μεγαλομέτοχοι των υπόλοιπων τραπεζών σκέφτονται να προβούν σε ανάλογες κινήσεις. Αν οι ευρωπαϊκές Αρχές εγκρίνουν το σχέδιο για τη δημιουργία της «Νέας Eurobank» η οποία στην ουσία θα είναι μία εταιρεία συμμετοχών που θα λειτουργεί ως ομπρέλα για την τράπεζα και το SPV, τότε οι επόμενες κινήσεις εκτιμάται πως θα είναι άμεσες. Παρ'' όλα αυτά, μένει να λυθεί ο γρίφος της ιδιωτικής συμμετοχής καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλάει για αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξένοι αναλυτές με γνώση των συζητήσεων σημειώνουν ότι οι ιδιώτες δεν θα πρέπει να περιμένουν από την κυβέρνηση αλλά να δώσουν οι ίδιοι το παράδειγμα, αναγκάζοντας κατά κάποιο τρόπο τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών και απώτερο σκοπό να ανοίξουν εκ νέου οι κάνουλες του δανεισμού για την πραγματική οικονομία.