Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης μονάδας παραγωγής κρουασάν στη Μαλαισία την οποία δημιουργήσαμε από κοινού με την εταιρεία Manchy''s, ενώ σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Ινδία, προχωρά κανονικά, έχουν μπει οι υπογραφές και σε έναν χρόνο από τώρα ξεκινάει η παραγωγή».
Αυτή τη δήλωση έκανε στο Liberal o ισχυρός άντρας του ομίλου Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δίνοντας το στίγμα της διεθνούς «επέλασης» του ομίλου, που επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε καινούριες αγορές, όντας ένας από τους πλέον διεθνοποιημένους ομίλους της χώρας.
Για τη μονάδα στη Μαλαισία, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από ένα χρόνο, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει ότι «μετά τα εγκαίνια ξεκινά η παραγωγή», τονίζοντας ότι γι'' αυτό το λόγο θα ταξιδέψει την άλλη εβδομάδα στην εν λόγω χώρα.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Ινδία που γίνεται μέσω της σύστασης κοινοπραξίας με την μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων Britannia Industries, όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος «προχωράει κανονικά και του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε τα εγκαίνια και το ξεκίνημα της παραγωγής».
Αναφορικά με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Νίκας, ο κ. Θεοδωρόπουλος δε θέλησε να κάνει κάποια αναφορά, τονίζοντας ότι «η Νίκας είναι εισηγμένη, σε λίγες ημέρες θα δημοσιεύσει αποτελέσματα, οπότε σ'' αυτή τη φάση δε θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο».
Το project στη Μαλαισία
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στη Μαλαισία, είναι ύψους 10 εκατ. δολαρίων και ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2016. Λαμβάνει χώρα μέσω κοινοπραξίας (κατά την προσφιλή συνήθεια του ομίλου) με την εταιρεία Manchy''s, τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής μπισκότων στη Μαλαισία, ενώ αφορά μονάδα παραγωγής κρουασάν. Η Chipita συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με 40%.
Ο όμιλος Munchy's ιδρύθηκε το 1991 και μέσα σε 26 χρόνια έχει καταφέρει να έχει παρουσία σε 60 και πλέον χώρες, παράγοντας μπισκότα και γκοφρέτες.
Το άνοιγμα στην Ινδία
Σε ό,τι αφορά την Ινδία, είναι στρατηγική επιλογή του ελληνικού ομίλου τροφίμων Chipita να μπει (περαιτέρω) σ'' αυτή την ταχύτατα αναπτυσσόμενη και... αχανή αγορά μιας οικονομίας με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τον εισηγμένο Ινδικό Όμιλο Britannia, ενώ προ λίγων εβδομάδων μπήκαν οι τελικές υπογραφές για το project. Έτσι, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, θα ξεκινήσει η παραγωγή.
Θυμίζουμε ότι η Chipita έχει μια πρώτη παρουσία στην Ινδία μέσω εργοστασίου πραλίνας στην περιοχή του Μουμπάι από το 2014 διαθέτοντας το Fineti.
Ο όμιλος Britannia, έχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή μπισκότων (Good Day και Tiger) και άλλων snaks, ενώ με την Chipita δημιουργήθηκε joint venture.
Η ελληνική πλευρά θα δώσει την τεχνογνωσία που θα διευρύνει τις επιλογές για περισσότερα snaks, ενώ ο Ινδικός όμιλος γνωρίζει όλο το τοπικό δίκτυο, τα χιλιάδες σημεία πώλησης, έχοντας και το εργοστάσιο.
Στο joint venture η Chipita έχει το 40% ενώ η ινδική πλευρά το 60%, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου διανομής αλλά και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής κρουασάν, που θα στοιχίσει 10 εκατ. δολάρια και θα λειτουργήσει την Άνοιξη του 2018.
Ο όμιλος Britannia κατέχει μερίδιο 38% στην τοπική αγορά με πρόσβαση σε θηριώδες δίκτυο 4,5 εκατομμυρίων σημείων πώλησης.
Από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ευρώπη η Chipita
Η Chipita είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ευρώπη, έχοντας δίκτυο 11 εργοστασίων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, διαθέτοντας – συνολικά - 38 γραμμές παραγωγής! Παράλληλα συμμετέχει με μειοψηφικά ποσοστά σε έξι ακόμη εργοστάσια με 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
H Chipita το 2015 ήταν από τις πλέον κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις – ασχέτως κλάδου – καθώς με κύκλο εργασιών 388,9 εκατ. ευρώ είχε κέρδη προ φόρων 62,7 εκατ. ευρώ και μετά φόρων 56,2 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, τα προηγούμενα χρόνια είχε σημαντικές δυσκολίες βγάζοντας και ζημιές, ενώ οι υποχρεώσεις του ομίλου στο τέλος του 2015 έφταναν στα 386,89 εκατ. ευρώ έναντι 421,64 εκατ. ευρώ το 2014.
Συνολικά, είτε ως παραγωγική παρουσία είτε ως πωλήσεις προϊόντων, η Chipita έχει παρουσίασε 66 χώρες, σε όλες τις Ηπείρους.
Και μόνο οι... αριθμοί, ζαλίζουν: Ο όμιλος παράγει ετησίως 4,5 δισ. τεμάχια προϊόντων, έχει παρουσίαση σε 500.000 σημεία πώλησης, ενώ απασχολεί 9.000 εργαζομένους από 35 εθνικότητες! Δεν υπάρχει άλλη ελληνική εταιρεία που να έχει παρόμοιο εκτόπισμα, σε εργαζόμενους, πωλήσεις και σημεία πώλησης σε διεθνές επίπεδο!
Η πορεία αναδιάρθρωσης της Νίκας
Σε ό,τι αφορά τη Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, ο όμιλος Chipita έχει επενδύσει περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ, με την αλλαντοβιομηχανία να βρίσκεται εντός του 2017 σε διαδικασία μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού.
Στόχος είναι σταδιακά η Νίκας να μπει σε μια σειρά και μια αναπτυξιακή τροχιά, διεκδικώντας ξανά τα μερίδια που έχει απολέσει στην αγορά των αλλαντικών, όπου έως προ λίγων σχετικά ετών, ήταν leader. Στόχος είναι μετά το μεταβατικό τρέχον έτος μετασχηματισμού, το 2018 η βιομηχανία να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Θυμίζουμε ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2016 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Givenrise Investments Limited που ανήκει στον όμιλο Chipita και των δανειστριών τραπεζών της Νίκας, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου (εταιρεία ειδικού σκοπού των δανειστριών τραπεζών).
Μεταξύ άλλων προβλέπεται γενναία απομείωση του δανεισμού της Νίκας και θυγατρικών με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών τους.
Στην αγορά των αλλαντικών, η Νίκας, από leader με μερίδιο περί το 20% έως πριν δέκα χρόνια, πλέον έχει πέσει στην 3η θέση στον κλάδο με μερίδια 10-12%. Παλαιότερα η Νίκας απασχολούσε πάνω από 400 εργαζόμενους, όμως πλέον απασχολεί 296 εργαζόμενους.