Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό θα αποτελέσει εργαλείο τοπικής ανάπτυξης υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σε διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.
Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. «Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσα από γαστρονομικές εκδηλώσεις και διαδρομές, επισκέψεις σε τοπικές αγορές και παραγωγούς, οινοποιεία έως και εστιατόρια αποτελεί εργαλείο τοπικής ανάπτυξης» είπε ο κ. Λιβανός και συμπλήρωσε: «Χρειάζονται συνέργειες που να ενισχύουν την τοπικότητα και κατ’ επέκταση το εθνικό προϊόν. Είναι μία κουλτούρα με την οποία δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι, αλλά όπου εφαρμόζεται, παράγει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αυτήν την κουλτούρα πρέπει να καλλιεργήσουμε για να προχωρήσουμε ταχύτερα, μέσα από συνεργατικά σχήματα και οικοσυστήματα, όπου θα συνυπάρχουν αλληλοσυμπληρώμενοι όλοι οι εμπλεκόμενοι».
Σε αναφορά του για την οικοτεχνία ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως «απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον επισκέπτη, στον τουρίστα που θέλει να γευτεί ένα γνήσιο τοπικό προϊόν, το οποίο φέρει τα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας. Συνδέεται, επίσης, με την τοπική κουζίνα, τη γαστρονομία, ως πρώτη ύλη, η οποία όσο διατηρεί και αναδεικνύει στοιχεία παράδοσης και τοπικότητας τόσο αποκτά μεγαλύτερη αξία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός κατά την παρέμβασή του επισήμανε επίσης ότι «χρειαζόμαστε την παράδοση ως σύνδεσμο πολιτισμικό» προσθέτοντας όμως ότι «αν όμως, δεν εξελιχθεί η παράδοση, γίνεται μουσειακό είδος, χάνει τη ζωτικότητά της». Και τόνισε ότι «οι διατροφικές συνήθειες, η γαστρονομία, αποτελούν κεντρικά στοιχεία της ταυτότητας ενός τόπου».
Αναφορικά με τις μικρές, σε μέγεθος, αγροτικές παραγωγές ο υπουργός υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε πως είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας, εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Συχνά στη μικρή παραγωγή βρίσκουμε την αναβίωση παλαιών καλλιεργειών, συναντούμε την ορθή γεωργική πρακτική, συναντούμε καινοτόμες ιδέες. Στη μικρή παραγωγή υπάρχει το περιθώριο της έμπνευσης, που συχνά λείπει στις εντατικές καλλιέργειες».
Τέλος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Λιβανός μιλώντας για τους απασχολούμενος στην οικοτεχνία τόνισε πως «οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια καθώς σύμφωνα με το μητρώο οικοτεχνίας που διατηρεί το ΥΠΑΑΤ, στην οικοτεχνία δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός γυναικών, όμως δεν πλειοψηφούν (1.031 άνδρες έναντι 735 γυναικών)».
«Δεν δείχνουν ποιος κάνει τη δουλειά, αλλά ποιος τη δηλώνει ενώ δεν φανερώνουν και άλλες πτυχές της δραστηριότητας αυτής, όπως τον αντίκτυπο που έχει στην αγροτική κοινότητα» καθώς, όπως είπε, «η γυναίκα της υπαίθρου είναι αυτή που μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους συνδέει την κοινότητα. Είναι μητέρα, παραγωγός, κρατάει το νοικοκυριό, είναι οικοτέχνης και ολοένα και συχνότερα επιχειρηματίας. Κρατάει στα χέρια της τη σκυτάλη του λαϊκού πολιτισμού την οποία παραδίδει στα παιδιά και στην κοινότητά της».