Του Γιώργου Φιντικάκη
Κέρδη γράφουν οι δυτικές εταιρείες αλουμινίου ανάμεσα στις οποίες και η Αλουμίνιον της Ελλάδας, μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον 12 μεγάλων ρωσικών εταιρειών.
Μεταξύ των εταιρειών είναι και η ρωσική βιομηχανία Rusal που παράγει περίπου το 6% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.
Με τον μεγαλύτερο εκτός Κίνας παραγωγό, να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός αγοράς, οι τιμές του μετάλλου έχουν κάνει ράλι, έπειτα από ανησυχίες για την επάρκεια προμήθειας.
Από την Παρασκευή ως και χθες το αλουμίνιο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου ανέβηκε πάνω από 8%. Από τα $1.980/ τόνο, έφτασε χθες στα $2.144/τόνο χθες. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο την τελευταία διετία για την τιμή του αλουμινίου στο LME.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal, η οποία ανήκει στον Oleg Deripaska - έναν από τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών- είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς. Παράγει το 6% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, και είναι φυσικό τα προβλήματα στη λειτουργία της να επηρεάζουν την παγκόσμια κίνηση του μετάλλου.
Η εταιρεία δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα των πρόσφατων κυρώσεων, αφού είδε την μετοχή της να "γκρεμίζεται" κατά 25% στη Μόσχα και 50% στο Χονγκ Κονγκ όπου επίσης είναι εισηγμένη.
Ενίσχυση για τους δυτικούς παραγωγούς
Σε θέση ισχύος μπαίνουν οι δυτικοί παραγωγοί, όπως η Alcoa και η Century Aluminum που είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται σημαντικά, καθώς δεν επηρεάζονται από τους δασμούς του Τραμπ.
Το έλλειμμα προσφοράς δίνει ώθηση και στην Αλουμίνιον της Μυτιληναίος, η οποία είναι το μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό εργοστάσιο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων.