Κρύο-ζεστό είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα για το οικονομικό κλίμα, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την πορεία του μεταποιητικού τομέα για το μήνα Σεπτέμβριο από το ΙΟΒΕ και την εταιρεία Markit.
Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του ΙΟΒΕ είναι θετικά καθώς καταγράφεται άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στις 91,4 από τις 90,9 μονάδες και αισθητή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ο ΙΟΒΕ σημειώνει στην έκθεσή του πως συνολικά τα στοιχεία αποτυπώνουν «επιστροφή στην κανονικότητα σε πλευρές της οικονομίας και εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής».
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Σεπτέμβριο υπήρξε μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς μολονότι σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερα θετικό «φαίνεται να διαµορφώνεται ένα περιβάλλον µεγαλύτερης σταθερότητας, σε σχέση µε την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές τουλάχιστον του έτους για την πορεία υλοποίησης του προγράµµατος». Η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν ακόμη υψηλότερη καθώς ο δείκτης έφτασε στις -65,9 μονάδες από τις -69,2 μονάδες, η απαισιοδοξία ωστόσο παραμένει τόσο μεγάλη που οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι σε όλοι την Ευρώπη.
Κατά τον ΙΟΒΕ, ωστόσο, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έφερε η πρώτη αξιολόγηση έχουν προεξοφληθεί από τα νοικοκυριά και εκτιμά ότι σταδιακά εμπεδώνουν και οι καταναλωτές «τη δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας καθώς µια διαδικασία λήψης πολύ σηµαντικών πολιτικών αποφάσεων και υψηλών κινδύνων που την περιέβαλαν έχει πλέον ολοκληρωθεί». Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στη βελτίωση του δείκτη προβλέψεων για την οικονοµική κατάσταση της χώρας, εξέλιξη η οποία -σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των νοικοκυριών- θα διαχυθεί και σε αυτά.
Έτσι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12- µηνο καλυτέρευσαν και τον Σεπτέµβριο, µε το σχετικό, χαµηλό δείκτη να αυξάνεται στις -65,3 (από -72,3) µονάδες. Ωστόσο το 81% (από 76%) των καταναλωτών προέβλεψε µικρή ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις -8,7 και -8,2 µονάδες.
Αντίστοιχα οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τούς τους προσεχείς 12 µήνες βελτιώθηκαν τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -56 (από -62,6) µονάδες.
Εντούτοις το 74% (από 71%) των νοικοκυριών αναµένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, ενώ το 4% (από 3%) προβλέπει αντίθετα βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις +0,6 και -1,6 µονάδες. • Ανάκαµψη και στις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση της χώρας
Μarkit: Σε ύφεση ξανά ο μεταποιητικός τομέας
Από την άλλην πλευρά τα στοιχεία έρευνας της Markit για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα έδειξαν επιστροφή σε συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο καθ΄πως ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 49,2 μονάδες από 50,4 μονάδες τον Αύγουστο. Η συνολική μείωση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με τη Markit η υποχώρηση αυτή υπογραμμίζει την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο καταγράφεται για έκτη φορά μέσα στο 2016. Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου.
Σύμφωνα με την Markit, η τελευταία τιμή, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες του Αυγούστου, υπογράμμισε την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο καταγράφεται για έκτη φορά μέσα στο 2016.
Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου. Η μείωση εκτιμάται ότι ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα.
Τα επίπεδα των εισερχόμενων νέων παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας επέστρεψαν σε πλαίσια συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μετά την οριακή αύξηση του Αυγούστου. Η υποχώρηση ήταν ευρεία καθώς τα επίπεδα των νέων παραγγελιών εξαγωγών υποχώρησαν επίσης, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο ανάπτυξης διάρκειας δύο μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές του μεταποιητικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τα επίπεδα στελέχωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε τέσσερις συνεχείς μήνες. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφηκε παρά την περαιτέρω μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών, τα οποία υποχώρησαν με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό σε διάστημα 11 μηνών.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης, τις οποίες επέβαλαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η μείωση ήταν αποτέλεσμα του εντονότερου ανταγωνισμού στον τομέα. Η μέση επιβάρυνση κόστους εξακολούθησε να αυξάνεται, γεγονός το οποίο συμβαίνει για έκτη φορά σε ισάριθμους μήνες. Το υψηλότερο κόστος εισροών συνδέθηκε από τα μέλη του πάνελ με τις ελλείψεις πρώτων υλών.
Οι αυξανόμενες τιμές εισροών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν για ενενηκοστό όγδοο συνεχή μήνα.
Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα.