Για το δυσκολότερο στοίχημα της ιστορίας τους ετοιμάζονται οι Έλληνες ξενοδόχοι αλλά και όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού στην Ελλάδα – και όχι μόνο, καθώς από τη μία η εφαρμογή πρωτοκόλλων υγιεινής θα αλλάξει όλο το status quo λειτουργίας δεκαετιών, από την άλλη τα όποια έσοδα θα είναι μηδαμινά.
Έτσι, οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι οι οποίοι θα ανοίξουν (γιατί πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν), κατευθύνονται σε λύσεις ταχύτατης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους από 30% έως και 50%. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως μειώσεις μισθών όλων των εργαζομένων, αλλά γενική μείωση του μισθολογικού κόστους, που μπορεί να προέλθει από τις λιγότερες ώρες εργασίας, τους λιγότερους – εκ των πραγμάτων – εργαζομένους και άλλες παρόμοιες προσαρμογές.
Την αρχή και το «σπάσιμο» του μισθολογικού… ταμπού, έκανε χθες ο όμιλος Sani-Ikos, που προκειμένου να περιορίσει την ζημιά από το lockdown στον τουρισμό προχωρά σε μείωση κατά 30% του μισθολογικού κόστους για το μόνιμο προσωπικό των 400 ατόμων που απασχολεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal και άλλοι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι κατευθύνονται σε παρόμοιες λύσεις, σε μια προσπάθεια… σκληρής άμυνας μπροστά στις νέες συνθήκες, αλλά και σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, έστω και με μικρότερες απολαβές.
Πάντα με γνώμονα του κατά πόσο θα «απελευθερωθούν» οι αεροπορικές πτήσεις, θα υπάρξουν κρατήσεις από το εξωτερικό, θα έχει ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του κορονοϊού διεθνώς και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις υπόλοιπες ειδικές προϋποθέσεις που φέτος μπαίνουν στην εξίσωση. Ο όμιλος Sani – Ikos είναι ο πρώτος μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος που προχωρά σε κινήσεις μείωσης λειτουργικού κόστους για να ανταπεξέλθει στην βαθιά κρίση, αλλά και προκειμένου να στηριχθούν οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι που απασχολεί. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις αλλά και ενημερώσεις στο προσωπικό για τα νέα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης προς το προσωπικό, η διοίκηση του ομίλου που έχει έδρα τη Χαλκιδική γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η λύση της μείωσης κατά 30% του μισθολογικού κόστους για τους περίπου 400 μόνιμους εργαζόμενους, προκειμένου να στηριχθούν οι σχεδόν 4.000 εποχικοί μαζί με τα επιδόματα ανεργίας που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Τα μεγάλα διλήμματα αλλά και τα στοιχήματα των ξενοδόχων
Μεγάλα είναι τα διλήμματα αλλά και ακόμη περισσότερα τα… στοιχήματα των Ελλήνων ξενοδόχων, μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Όπως σημειώνει στο Liberal πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των δύο – τριών κορυφαίων αλυσίδων της χώρας μας με χιλιάδες εργαζόμενους, δύο είναι τα κορυφαία στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας:
1) Να διατηρηθούν τα στελέχη και το προσωπικό ακόμη και αν χρειαστεί τα ξενοδοχεία να δουλέψουν στο ρελαντί.
2) Οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες θα αυξηθούν όταν ανοίξουν οι μονάδες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, δύο είναι τα σενάρια που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η επιχείρηση. Το πρώτο είναι να… παγώσουν τα πάντα, να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία αποφεύγοντας έτσι όλα τα ρίσκα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό, έχοντας ως γνώμονα την προετοιμασία για το 2021. Το δεύτερο είναι το άνοιγμα των μονάδων έστω και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Ο ίδιος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δεύτερης λύσης, προκειμένου να ανοίξουν οι μονάδες "έστω για δύο – τρεις μήνες", διασφαλίζοντας έτσι καλύτερη θέση εκκίνησης για το 2021.
Προς αυτή την κατεύθυνση τάσσονται και άλλοι μεγάλοι ξενοδόχοι, που συγκλίνουν στην άποψη ότι είναι καλύτερο να ανοίξουν έστω και για μισή σεζόν, ώστε να διατηρήσουν ζωντανή την σχέση τους με τους πελάτες τους.
Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από την ύπαρξη σαφών και ασφαλών πρωτοκόλλων για τα ταξίδια, δηλαδή εκείνων των συνθηκών ασφαλείας βάσει των οποίων θα "ανοίξουν" τα σύνορα και θα πετάξουν οι αεροπορικές, γεγονός που ακόμη μένει να διευκρινισθεί.
Χθες έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού των χωρών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή και του έλληνα υπουργού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος στην παρέμβασή του ζήτησε ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών, τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ και εστίαση, αλλά και τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα, η χώρα μας συνυπέγραψε μαζί με οκτώ άλλες χώρες – εταίρους (Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία και Πορτογαλία) κοινή θέση στην οποία τονίζεται ότι είναι επείγον η Κομισιόν να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της ΕΕ καθώς και μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.