Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στη σκιά… του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κυβέρνηση «πέρασε» σκληρά μέτρα 5,1 δισ. Ευρώ που θα οδηγήσουν στην αφαίμαξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και του συνόλου των φορολογούμενων καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο. Μάλιστα τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με μέτρα που είχε πάρει και στο παρελθόν δημιουργούν πλεονάσματα 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ είναι αχρείαστα και θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνιακή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι θεσμοί θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, δηλαδή το ποσό αυτό ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με τη σύμφωνη και μόνο γνώμη των δανειστών.
Από το 2019 λοιπόν μπαίνει βαθύ μαχαίρι στις συντάξεις για να εξοικονομήσει το Δημόσιο 2,1 δισ. ευρώ και τις περικοπές στο αφορολόγητο από το 2020, που θα αποφέρουν 1,9 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Επίσης, καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, από 1ης Ιουλίου, η οποία, πάντως, θα αποφέρει μόνο 16 εκατ. ευρώ όφελος στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά δυσβάσταχτα βάρη στους κατοίκους των νησιών
Κάπως έτσι και με τη βοήθεια των ήδη υφιστάμενων υψηλών φορολογικών συντελεστών –και με προϋπόθεση μια ανάπτυξη 2% περίπου κατά μέσον όρο τη συγκεκριμένη περίοδο– εξασφαλίζονται θηριώδη υπερπλεονάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα έσοδα από άμεσους φόρους θα είναι το 2022 πάνω από 3 δισ. υψηλότερα από το 2017.
Από τα υπερπλεονάσματα, η κυβέρνηση υπόσχεται να κάνει φοροελαφρύνσεις και να δώσει άλλου είδους κοινωνικές παροχές, ενισχύοντας έτσι το προεκλογικό της οπλοστάσιο.
Ειδικότερα:
1. Δύο συντάξεις θα χάσουν από το επόμενο έτος1.000.000 συνταξιούχοι. Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος 2,9 δισ. ευρώ, και αντίστοιχες βέβαια απώλειες για τους συνταξιούχους. Κατά το 2019, έτος που θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, το μέτρο θα αποδώσει 2,88 δισ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ επιπλέον 138 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι μη μισθωτοί από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους. Συγκεκριμένα, από τις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου θα εξοικονομηθούν κατά την επόμενη χρονιά 1,4 δισ. ευρώ. Άλλο 1,1 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. ευρώ εκτιμάται η εξοικονόμηση από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές. Επιπλέον 95 εκατ. ευρώ το 2019 θα εξοικονομηθούν από τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, που θα μείνουν παγωμένες έως το τέλος του 2021. Μάλιστα, το ποσό αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ώστε έως το 2022, σωρευτικά να εξοικονομηθούν τελικά από το μέτρο του «παγώματος» των συντάξεων 688 εκατ. ευρώ.
2. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 5.686 ευρώ από το 2020. Εξαιτίας της μείωσης αυτή οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 650 ευρώ Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα υποστούν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες, συνδυαστικά με τις μειώσεις επιδομάτων και συντάξεων, διαλύουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά.. Πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχος με μηνιαία εισοδήματα 1.250 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις. Για παράδειγμα, μισθωτός ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ ή 614 ευρώ τον μήνα σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει φόρο 642 ευρώ, δηλαδή θα χάσει πάνω από 1 μισθό. Από τον «εφιάλτη» του μειωμένου αφορολογήτου δεν γλιτώνουν και οι οικογένειες με παιδιά. Για μισθωτό με 4 παιδιά το αφορολόγητο όριο προσγειώνεται στα 6.595 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα. Για έναν μισθωτό με μηνιαίες αποδοχές 1.428 ευρώ, η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει εκτίναξη του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στα 2.950 ευρώ, από 2.300 ευρώ σήμερα.
3. Μεταφέρονται υποχρεωτικά τα διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος . Η μεταφορά στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος των λογαριασμών που τηρούν σήμερα οι φορείς της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες, θα διευρύνουν τη δυνατότητα του Δημοσίου για εσωτερικό δανεισμό μέσω ρέπος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι περίπου 7 δισ. ευρώ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες και θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ρέπος (από τα ήδη κατατεθειμένα κεφάλαια φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος) φτάνουν τώρα περίπου τα 22,5 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο όμως η κυβέρνηση θα στεγνώσει την αγορά.
4. Ενέχυρο την περιουσία του δημοσίου βάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προσχωρεί ως συμβαλλόμενο μέρος στη χρηματοδοτική σύμβαση του Δημοσίου το υπερταμείο και παρέχει εγγυήσεις, έως 25 δισ. ευρώ, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα δάνεια που αυτός χορηγεί στην Ελλάδα. Ετσι, ουσιαστικά, σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής του δανείου, ο ESM θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που ανήκουν στο υπερταμείο. Η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν εξαρχής στο μνημόνιο του 2015, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί.
Φωτογραφία: intimenews.gr