Σκλαβενίτης - Μαρινόπουλος: Ο νέος μεγάλος παίχτης στο λιανεμπόριο

Σκλαβενίτης - Μαρινόπουλος: Ο νέος μεγάλος παίχτης στο λιανεμπόριο

Της Αντιόπης Σχοινά

Μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ανακοινωθεί στο λιανεμπόριο, η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύνολο του κλάδου, ενώ παράλληλα αποτελεί το σημείο επανεκκίνησης και διάσωσης της Μαρινόπουλος, είναι αυτή μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε αφορά στη δημιουργία κοινής εταιρείας από τον Σκλαβενίτη και τον Μαρινόπουλο, στην οποία η δεύτερη εταιρεία θα εισφέρει τα 33 υπερμάρκετ που έχει αυτήν τη στιγμή σε λειτουργία ανά την επικράτεια και ο όμιλος Σκλαβενίτη θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση των χρηματοροών της Μαρινόπουλος.

Με την επίτευξη της συμφωνίας ουσιαστικά λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολούσε τους κόλπους του λιανεμπορίου, καθώς η Μαρινόπουλος αντιμετώπιζε ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας το τελευταίο διάστημα, έχοντας δημιουργήσει μεγάλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη συμφωνία εξασφαλίζει την αποπληρωμή των προμηθευτών, ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το deal έχει την αμέριστη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες έπαιξαν και καταλυτικό ρόλο στην εξεύρεση αλλά και την υλοποίηση της λύσης.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις τόσο από το λιανεμπόριο όσο και από προμηθευτές σε πρώτη φάση είναι θετικές. Οι μεν πρώτοι θεωρούν ότι αλλάζει το πεδίο μάχης για τα σουπερμάρκετ και εντείνεται ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός, ενώ το γεγονός και μόνο ότι δύο από τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις συμφωνιών προέρχονται από τον χώρο των σουπερμάρκετ, δείχνουν τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς, ακόμη και αν αυτή χρειαστεί να περάσει από μεταλλάξεις. Εξάλλου μετά και το deal Παντελιάδη – Βερόπουλου, καθίσταται με τη συγκεκριμένη κίνηση σαφές ότι η αγορά οδεύει σε νέο κύκλο συγκέντρωσης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες. Σε αυτήν τη λογική εντάσσονται και οι κινήσεις από μικρομεσαίες και μικρότερες αλυσίδες και ομίλους αγορών να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Παράδειγμα η ένωση, ΕΛΟΜΑΣ, ΑΣΠΙΔΑ και ΑΣΤΕΡΑ, που βρίσκεται στο τραπέζι, η οποία μπορεί να εκτινάξει τον τζίρο του ΕΛΟΜΑΣ, μιας και κάτω από τη δική του ομπρέλα θα ενταχθούν οι άλλοι δύο σε πάνω από το 1,5 δις. ευρώ.

Από την άλλη οι προμηθευτές, που έχουν άριστη σχέση με τον Όμιλο Σκλαβενίτη, πλέον παίρνουν βαθιά ανάσα, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις πληρωμές.

Από την κοινή εταιρεία εκ πρώτης φαίνεται ότι ωφελημένος είναι ο Όμιλος Μαρινόπουλου, ωστόσο η πλευρά Σκλαβενίτη καθιστά σαφές ότι η μη ολοκλήρωση του ντιλ με την Βερόπουλος δεν έγινε από δική της αδυναμία και σηκώνει το γάντι στο ανταγωνισμό προς τις ξένες αλυσίδες.

Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της εκτός των τειχών, καθώς αυτό αποτελούσε και τον στρατηγικό της στόχο και στο πλαίσιο της επίτευξης του είχε προχωρήσει και με την Βερόπουλος σε συζητήσεις που δεν τελεσφόρησαν.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι 50% - 50%.

Ο Όμιλος Μαρινόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και ο Όμιλος Σκλαβενίτη τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Επέκταση της Μαρινόπουλος...

Σημειώνεται ότι η Μαρινόπουλος θεωρείται ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της ελληνικής αγοράς αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, καθώς σήμερα απασχολεί 13.0000 εργαζόμενους και διαθέτει ένα δίκτυο 950 περίπου καταστημάτων, καθώς την τελευταία διετία ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή franchise. Κινήσεις οι οποίες ισχυροποίησαν τη γεωγραφική της θέση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο εκτιμάται ότι επηρέασαν αρνητικά την οικονομική της θέση.

...δανεισμός...

Υπενθυμίζεται ότι το Φθινόπωρο η Μαρινόπουλος προχώρησε σε τραπεζικό δανεισμό 30 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή και των βασικών μετόχων επιπλέον 5 εκατ ευρώ, και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κλείσιμο κάποιων καταστημάτων που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, όπερ και έγένετο με το κλείσιμο 22 καταστημάτων.

...και capital controls

Επιπρόσθετα τη θέση της έναντι των προμηθευτών επιβάρυνε το καλοκαίρι η επιβολή των capital controls, καθώς υπήρξε πίεση από πολυεθνικούς ομίλους για την πληρωμή τους σε μετρητά, με σημαντικές επιπτώσεις για έλλειψη εμπορευμάτων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς πολλοί προμηθευτές της πάγωσαν τη συνεργασία μαζί της.

Οικονομικές καταστάσεις

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχει η αγορά είναι η απεικόνιση της οικονομικής κατάσταση της αλυσίδας, καθώς έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2011, ενώ μόνο φήμες υπάρχουν για τα ανοίγματα προς προμηθευτές και τράπεζες οι οποίες αναφέρουν ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Νέο διοικητικό σχήμα

Το deal αυτό συνοδεύεται με εσωτερικές ανακατατάξεις στο Μαρινόπουλο, καθώς μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας που βρίσκεται πλέον στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, σχεδιάζεται η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποχωρεί ο, μέχρι σήμερα, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Γιώργος Βογιατζάκης, για να συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η νέα εταιρεία θα αναπτύξει δημιουργικά και καινοτόμα concepts στην αγορά της λιανικής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική αποτίμηση του deal που ανακοινώθηκε δεν είναι διαθέσιμες, ωστόσο αναμένεται να γνωστοποιηθούν, καθώς η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού.

Η... συμμαχία σε αριθμούς

Σε κάθε περίπτωση δε δύο ελληνικές εταιρείες ενώνουν δυνάμεις έναντι του ανταγωνισμού και δημιουργούν μια εταιρεία που διαθέτει ήδη 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που έχει σήμερα η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.