Σημάδια… ζωής και μερικής επιστροφής της διάθεσης ανάληψης ρίσκου δείχνει η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, με τις αγορές μετοχών χθες να πραγματοποιούν ίσως την πιο πειστική αντίδραση από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού, με τον Dow Jones να σημειώνει το μεγαλύτερο ημερήσιο ξέσπασμα από το μακρινό 1933!
Παράλληλα, ράλι άνω του 6% έκανε ο χρυσός συνεχίζοντας τη μεγάλη αντίδραση της Δευτέρας, ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, ενώ ράλι κατέγραψαν και σχεδόν όλα τα commodities, με το παλλάδιο να κερδίζει άνω του 17%, την πλατίνα +13,43%, το ασήμι +8,55%, το νικέλιο +3,23%, τον χαλκό +4,93% κ.ο.κ.
Καταλύτης για τη γενικευμένη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και τη διάθεση για νέα ρίσκα ήταν η πίστη ότι το μεγάλο πακέτο 2 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζει το Κογκρέσο, θα επικυρωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν έχει σταματήσει το μνημειώδες «άδειασμα» των μετοχικών αξιών σ’ όλες τις αγορές, υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κεντρικοί θεσμοί και επιμέρους κυβερνήσεις κρατών, προχωρούν σε ρηξικέλευθα και εμπροσθοβαρή προγράμματα στήριξης των οικονομιών και των επιχειρήσεων, σε βαθμό που ουδέποτε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
Εντυπωσιακή άλλωστε ήταν και η κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, με τον Stoxx 600 να κερδίζει 8,40%, ενώ σπάνιο ράλι σε ποσοστό 10,98% πραγματοποίησε ο δείκτης του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, του DAXτης Φρανκφούρτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, έβγαλαν γενναία αντίδραση, με τον ιταλικό FTSE MIB στο +8,93% και τον ισπανικό IBEX 35 στο +7,82%.
Μένει να δούμε την ανθεκτικότητα αυτής της κίνησης των αγορών σήμερα και προσεχώς, καθώς η ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, η ζημιά από την καραντίνα λόγω κορονοϊού είναι σε εξέλιξη και διαρκώς κλιμακούμενη, ενώ όπως σημειώνουν αναλυτές, το βάθος αλλά και η χρονική διάρκεια της κρίσης, είναι και παραμένουν οι ισχυρότεροι καταλύτες.
Η κρίσιμη προεξόφληση και το μεγάλο ζήτημα των αγορών
Η κρίσιμη προεξόφληση και το μεγάλο ζήτημα που μένει να απαντηθεί από την πλευρά των αγορών, είναι αν το ιστορικών διαστάσεων «λιώσιμο» των τελευταίων εβδομάδων ων έχει συμπεριλάβει όλη την… καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια οικονομία από το γενικευμένο λουκέτο, ή αν υπάρχει ακόμη ζημιά που πρέπει να αποτυπωθεί στις τιμές.
Πρόκειται για ζήτημα που κανένας δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν είναι μετρήσιμη η τεράστια ζημιά που άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στις επιμέρους ισχυρές οικονομίες Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, δηλαδή από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει σταματήσει η παγκόσμια παραγωγή, σε τόσους πολλούς κλάδους, ζωτικούς για την οικονομία, την κατανάλωση, τη δημιουργία πλούτου και την εξέλιξη του κόσμου.
Ο τουρισμός, μετά από μια 20ετία που διεθνώς πολλαπλασίασε το εκτόπισμά του, αποτελώντας την πιο διευρυμένη και διεθνοποιημένη ίσως «βιομηχανία» στην υφήλιο, έχει «νεκρώσει» εντελώς και δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά κάτι τους επόμενους πολλούς μήνες.
Οι αερομεταφορές έχουν καθηλωθεί, οι κατασκευάστριες εταιρείες νέων αεροσκαφών έχουν σχεδόν σταματήσει την παραγωγή τους, πολλά από τα αεροδρόμια έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν, η ναυτιλία κινείται μόνο με την… κεκτημένη ταχύτητα που είχε αναπτύξει πρωτύτερα, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία σχεδόν όλων των εργοστασίων τους ανά τον κόσμο.
Μέσα σ’ αυτές τις ιστορικές για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τα κράτη, τις δημοκρατίες και τα κεκτημένα του σύγχρονου κόσμου όλες τις τελευταίες δεκαετίες εξελίξεις, μοιραία οι αγορές βρέθηκαν αντιμέτωπες με ζητήματα που ουδέποτε είχαν κληθεί να διαχειριστούν. Από εκεί και πέρα, το πρώτο, το μεγάλο σοκ το έχουν «πληρώσει» και με το παραπάνω οι αγορές, χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν έχει ακόμη λίγο ή πολύ χαμηλότερα.
Όμως, θα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι οι αγορές είδαν τα χειρότερα, όταν φανεί ότι υπάρχει ύφεση διεθνώς των νέων κρουσμάτων, ότι τα μέτρα καραντίνας αρχίσουν να αποδίδουν έμπρακτα, με αριθμούς και στοιχεία, κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα σ’ αυτή τη «μάχη», ασφαλώς και υπάρχει και το παιχνίδι της προεξόφλησης, δεδομένου ότι οι αγορές «τρέχουν» πιο μπροστά από τις εξελίξεις, οι οποίες ακολουθούν.
Η αντίδραση του ΧΑ και η σημερινή αργία
Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει πληρώσει πολύ παραπάνω την τρέχουσα κρίση συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, έβγαλε χθες αντίδραση παίρνοντας αυτά που έχασε στην προχθεσινή συνεδρίαση.
Παράλληλα, μετά από καιρό, το Χ.Α. συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στις τέσσερις τελευταίες, αν σημαίνει κάτι αυτό, ενώ για 4η ημέρα κράτησε την περιοχή των 500 μονάδων, προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα βάση στη ζώνη των 500 – 550 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 552,45 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 7,68%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 104,1 εκατ. ευρώ, όμως τα 40,67 εκατ. ευρώ, ήτοι το 41% του συνόλου, ήταν πακέτα.
OFTSE 25 έκλεισε στις 1.332,49 μονάδες με άνοδο 8,32%, ο τραπεζικός δείκτης που τη Δευτέρα απώλεσε το 13,94% της αξίας του πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά, έκλεισε στις 297,98 μονάδες με άνοδο 10,90%.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ποιότητα της χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. και το κατά πόσο ξεφεύγει από την τεχνικής φύσης κίνηση – ξέσπασμα, θα φανεί αύριο Πέμπτη και προσεχώς, αναλόγως φυσικά και με την «ετυμηγορία» των διεθνών αγορών.
Ένα σημείο πάντως που σχολιάζουν ορισμένοι είναι ότι η άνοδος δεν έγινε με αύξηση του τζίρου, καθώς ο καθαρός τζίρος (χωρίς τα πακέτα) ήταν περίπου 63 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν εισήλθε καινούριο χρήμα, αλλά υπήρξε παύση ρευστοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτή η εξέλιξη δείχνει πολλά, ειδικά αν υπάρξει αλλαγή και «γύρισμα» των short θέσεων σε long, κάτι που θα ανατροφοδοτήσει την αντίδραση. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. σήμερα έχει αργία, λόγω της Εθνικής εορτής.