Του Γιώργου Φιντικάκη
Στη σκιά του θορύβου για το Ελληνικό έχει περάσει η υπόθεση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι έχουν τελειώσει οι περιπέτειες με την επένδυση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που είναι στραμμένα στο πρώην αεροδρόμιο, ένας διάλογος βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε εξέλιξη ανάμεσα στη κυβέρνηση και την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold. Συναντήσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί, εκρεμμή ζητήματα έχουν προφανώς μπει στο τραπέζι, ωστόσο η κουβέντα δεν πρέπει να έχει αποδώσει ακόμη καρπούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προθυμία για επίλυση των εκρεμμοτήτων είναι δεδομένη, ο διάλογος είναι "επικοδομητικός", ωστόσο η χορήγηση της επίμαχης άδειας για να λειτουργήσει το μεταλλείο των Σκουριών δεν έχει ακόμη δοθεί, και παραμένει ακόμη θολό το πότε αυτό θα γίνει. Στην πράξη, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι συνομιλητές μας, το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό και παρά τις μέχρι τώρα επαφές που διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, απουσιάζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Η εικόνα που μεταδίδουν είναι ότι παρά την "καλή διάθεση" για εξεύρεση λύσης, αυτή δεν βρίσκεται και τόσο κοντά όσο η εντύπωση που είχε αρχικά δοθεί, και επομένως εξακολουθούν να εκκρεμούν οι δευτερεύουσες αλλά αναγκαίες άδειες για τις Σκουριές.
Σε αυτή τη κατάσταση εκτιμάται ότι βρίσκεται η επένδυση, και ενώ δεν είναι σαφές αν το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Task Force, με αντικείμενο την κατάρτιση λίστας έργων που θα διαχειριστεί η υπουργική ομάδα το επόμενο διάστημα, μαζί με τη καταγραφή επιμέρους μεμονωμένων προβλημάτων αλλά και θεσμικών παρεμβάσεων για τo ξεμπλοκάρισμά τους.
Αν και είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς για "οσμή εμπλοκής", εντούτοις φαίνεται ότι τα πράγματα δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Η κυβέρνηση είχε εξαρχής συνδέσει την χορήγηση της άδειας για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές, με τη διαδικασία της Διαιτησίας, δίχως ωστόσο τα δύο θέματα να σχετίζονται μεταξύ τους. Η Διαιτησία αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που έχει σαν προυπόθεση λειτουργίας την τροφοδοσία από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων της Ολυμπιάδας, και των Σκουριών. Επομένως η ανάπτυξη και λειτουργία των Σκουριών αποτελεί, όπως είχε επισημάνει η εταιρεία, αναγκαίο και αναπόσπαστο μέρος της συνολικής επένδυσης στη Χαλκιδική. Χωρίς την άδεια των Σκουριών, "τορπιλίζεται" το σχέδιο της παράλληλης ανάπτυξης των δύο μεταλλείων, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του project.
Πριν από περίπου μια εβδομάδα, η Eldorado Gold είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να χορηγήσει τις άδειες για την Ολυμπιάδα, αλλά και για τον εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπακόλουθα, είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της απόφασης να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα. Τότε μάλιστα είχε δοθεί η αίσθηση ότι ο διάλογος Eldorado-Σταθάκη, θα στρώσει επικοινωνιακά το έδαφος, ούτως ώστε σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της κυβερνητικής Task Force, της οποίας προΐσταται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να ανάψει το πράσινο φως.
Ο χρόνος ωστόσο μετρά αντίστροφα, και όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι Καναδοί αναμένουν πάντα την έκδοση της επίμαχης άδειας, αφού διαφορετικά θα επανεξετάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, όπως είχαν ανακοινώσει στις 21 Σεπτεμβρίου.
Προς το παρόν, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προβεί σε νεότερες ανακοινώσεις, γεγονός που μπορεί να σημαίνει δύο τινά. Είτε ότι βρίσκονται κοντά σε λύση, είτε ότι έχει προκύψει εκ νέου αδιέξοδο, κάτι το οποίο εφόσον επαληθευτεί, δεν θα αργήσει να μαθευτεί. Εφόσον ο διάλογος δεν καρποφορήσει και η χορήγηση της άδειας των Σκουριών εξακολουθήσει να εκκρεμεί, το πιθανότερο είναι ότι η εταιρεία θα επιμείνει στο δικαίωμα να τοποθετήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε καθεστώς συντήρησης. Το είχε κάνει σαφές η ίδια η Eldorado ότι δεν προτίθεται να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εσαεί και να διατηρήσει ενεργά τα έργα της, εφόσον δεν μπορέσει να μπει σε φάση παραγωγής.
Οι περιπέτειες πάντως δεν τελειώνουν με τη χορήγηση της άδειας. Εκρεμμεί εδώ και… δύο χρόνια, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τα αρχαία που εντοπίστηκαν στο εργοτάξιο των Σκουριών. Τα μέλη του ΚΑΣ έχουν εδώ και καιρό ενημερώσει την εταιρεία ότι θα εκδώσουν τη σχετική γνωμοδότηση μόνο όταν επιλυθεί από το υπ. Περιβάλλοντος το ζήτημα της μεταλλουργίας, που χωροταξικά ωστόσο δεν έχει σχέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.