Της Μαρίας Ακριβού
Να εκπαιδεύσει την αγορά στα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της επιχειρηματικής αναλυτικής φιλοδοξεί η ShopMind, η οποία απέσπασε το δεύτερο χρηματικό βραβείο, ύψους 10.000€ στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα λογισμικό που επεξεργάζεται και αναλύει δεδομένα από το χώρο του retail, με σκοπό να προσφέρει στοχευμένες ενέργειες μάρκετινγκ που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
Η αποδοχή των ερευνητικών αποτελεσμάτων από την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα, αποτέλεσε το βασικό κίνητρο ώστε ο Βασίλης Σταύρου και η συνεργάτιδά του, Αναστασία Γρίβα, να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας.
Η ShopMind απευθύνεται κυρίως σε λιανέμπορους και προμηθευτές που επιθυμούν την αποτελεσματικότερη κατανόηση των αναγκών των πελατών τους ώστε να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ανάγκες τους και εστιάζει κυρίως στο χώρο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCG).
Η βασική υπηρεσία που προσφέρει αφορά στην Analytics as a Service (AaaS) λύση, όπου λιανέμποροι και προμηθευτές μπορούν να κατανοούν την αγοραστική συμπεριφορά των πελατών τους και τις αγοραστικές τους συνήθειες, ώστε να αποκτούν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του καταναλωτή και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Οι λιανέμποροι μπορούν να ανεβάζουν ανώνυμα δεδομένα πωλήσεων από το πληροφοριακό τους σύστημα και μέσω της ανάλυσης να μπορούν να παρακολουθούν μοτίβα συμπεριφορών με βάση τις αγορές των πελατών τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναγνωρίζουν τους λόγους και τις βαθύτερες προθέσεις των αγοραστών όταν μπαίνουν σε κάποιο κατάστημά τους, ή όπως ονομάζεται τις αγοραστικές τους αποστολές.
Παράλληλα, οι προμηθευτές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και να εξετάζουν διαφορετικά στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες, που τους ενδιαφέρουν. Η πληροφορία που λαμβάνουν αφορά στην αναγνώριση μοτίβων συμπεριφοράς σχετικά με τις δικές τους κατηγορίες, καθώς και τα προϊόντα που συνθέτουν συγκεκριμένες αγοραστικές αποστολές. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται ευκαιρίες για εντοπισμό προϊόντων που θα μπορούσαν να αγοραστούν στο πλαίσιο μιας αγοραστικής αποστολής, αλλά τελικά δεν αγοράζονται.
“Συμμετείχαμε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας ως μια ομάδα που είχε κάνει πρόσφατα αλλαγή του επιχειρηματικού της μοντέλου. Ξεκινήσαμε από ένα Business Analytics λογισμικό που μπορούσε να το εγκαταστήσει ένας λιανέμπορος στην υποδομή του και να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των πελατών του, το οποίο ωστόσο είδαμε ότι δεν είναι τόσο βιώσιμο και δεν μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο scalability. Συνεπώς προσανατολιστήκαμε σε μια Analytics as a Service (AaaS) λύση που δίνει αξία τόσο στους λιανέμπορους όσο και στους προμηθευτές” τονίζει ο Βασίλης.
Προσθέτει πως η βοήθεια που έλαβε η ομάδα της ShopMind από τη συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν καθοριστική, καθώς δέχτηκε χρήσιμο feedback κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων στα διάφορα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με τους κριτές και η προσπάθεια να ανταποκριθούν στις ερωτήσεις τους ήταν πρόκληση που συνέβαλε στη μετέπειτα εξέλιξη. Εκτός όμως από το αποδοτικότερο χτίσιμο του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, η συμμετοχή στο πρόγραμμα προσέφερε σημαντική δικτύωση με εταιρίες του χώρου για πιθανές συνεργασίες καθώς και με επενδυτικά funds.
“Ακόμα και όταν η ιδέα έχει πλέον εξελιχθεί και γίνεται επιχείρηση είναι σημαντικό να λαμβάνει μέρος και να εκτίθεται σε τέτοιου τύπου διαγωνισμούς" αναφέρει ο Βασίλης. "Πόσο μάλλον όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς όπως το NBG Business Seeds που είναι πλέον θεσμός στην start up κοινότητα και στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία” επισημαίνει.
Προτείνει μάλιστα σε όσους έχουν μια πρωτότυπη ιδέα, ακόμη κι αν βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, να κάνουν αίτηση στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2019.
Στα άμεσα σχέδια της ShopMind είναι η αναζήτηση ευκαιριών για χρηματοδότηση από τα επενδυτικά ταμεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επενδύσεων (European Investment Fund) ενώ σε βάθος διετίας προβλέπεται περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Ελλάδας, είσοδος σε Ιρλανδία, Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου προϊόντος.