Την πρώτη τονωτική ένεση ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση ενεργοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όπως όλα δείχνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Εφόσον η διαδικασία αυτή αποδειχθεί επιτυχής το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να υπάρξει και δεύτερο κύμα κρατικών δανείων αντίστοιχου ύψους το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία χορήγησης χρημάτων σε επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαρτίου δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση τους. Τα στοιχεία του Απριλίου θα είναι ολοκληρωμένα και εφόσον αποφασισθεί να «πέσει» στην αγορά επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα γίνει βάση πραγματικών δεδομένων καθώς αυτή τη στιγμή 800.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε «καραντίνα».
Εκτός από τα κρατικά δάνεια η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για ταχύτερες επιστροφές φόρων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα ακόμα «εργαλείο» καθώς οι διαδικασίες θα είναι εξπρές. Συγκεκριμένα, η οδηγία που έχει δοθεί είναι ότι επιστροφές ως 30.000 ευρώ να ολοκληρώνονται άμεσα χωρίς ελέγχους. Μάλιστα υπολογίζεται ότι στο δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου ότι θα έχουν επιστραφεί περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τα κρατικά δάνεια η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που εκπνέει στις 10 Απριλίου καθώς η συλλογή των τιμολογίων του Μαρτίου αλλά κυρίως η διαμόρφωση των εκροών του 2019 για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση και διευκολύνει κυρίως τις επιχειρήσεις που έχουν εσωτερικά λογιστήρια.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με υποχρεώσεις φορολογικές ή ασφαλιστικές. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.
Πρόκειται για μία διαδικασία στα τυφλά καθώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και ποιες τελικά θα επιλεγούν θα γίνουν γνωστά σε δεύτερη φάση, αφού πρώτα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» έτσι ώστε να εξαιρεθούν όσες μπορούν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή δεν θα γνωρίζουν το επιτόκιο, το ποσό που θα λάβουν και γενικότερα δεν θα γνωρίζουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Σημειώνεται ότι για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis.
Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Όπως προαναφέρθηκε η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.