Το σχέδιο για την εξίσωση αντικειμενικών Αξιών και πραγματικών

Το σχέδιο για την εξίσωση αντικειμενικών Αξιών και πραγματικών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το πρώτο βήμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έκανε η ομάδα εργασίας δημιουργώντας ένα μοντέλο υπολογισμού της τιμής ζώνης ανά περιοχή. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά σε ένα Δήμο των Αθηνών και αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συντονιστική επιτροπή η οποία και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υιοθετηθεί ή θα απορριφθεί το σχετικό σχέδιο. Πιθανόν να ζητηθεί από την συντονιστική επιτροπή το νέο σύστημα να εφαρμοσθεί και σε άλλες περιοχές ώστε τα συμπεράσματα πριν από οποιαδήποτε απόφαση να είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον υπολογισμό της τιμής ζώνης χρησιμοποιήθηκαν:

1. Τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας με τις αυξομειώσεις στις τιμές των ακινήτων σε όλη την επικράτεια.

2. Στοιχεία από την Ενωση Συμβολαιογράφων. Ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα αγοραπωλησιών που έχουν γίνει τον τελευταίο έναν χρόνο.

3. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων που αφορούν στις μισθώσεις. Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών η τιμή μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φθάσουν τα στελέχη της επιτροπής σε μία «υπονοούμενη αξία».

Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα η ομάδα εργασίας κατάφερε να δημιουργήσει μία εξίσωση για το υπολογισμό της τιμής ζώνης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας που μετρούν ελάχιστες πράξεις πώλησης ακινήτων με αποτέλεσμα το ανωτέρω μοντέλο να μην δίνει ασφαλή στοιχεία. Επίσης υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν τον τελευταίο χρόνο ούτε μία πράξη αγοραπωλησίας, εξέλιξη που δυσκολεύει σημαντικά την υιοθέτηση του συστήματος.

Στόχος της ομάδας εργασίας, με βάση και το Μνημόνιο είναι να εφαρμοσθούν από το 2018 οι νέα αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ταυτίζονται με τις πραγματικές τιμές πώλησης. Το έργο είναι σημαντικά δύσκολο και άγνωστο εάν θα στεφθεί με επιτυχία.

Το εναλλακτικό σενάριο για την συντονιστική επιτροπή η οποία θα λάβει και τη σχετική απόφαση είναι να μειωθούν κατά 20% ή και περαιτέρω οι αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση μίας σειράς φόρων και τελών εκτός όμως από τον ΕΝΦΙΑ καθώς το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο τόσο το 2018 όσο και τα επόμενα χρόνια και να προσφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δις. ευρώ.

Πάντως μείωση κατά 20% των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει ότι θα εξισωθούν οι τιμές της εφορίας με τις πραγματικές τιμές. Και αυτό καθώς σήμερα γίνονται πράξεις ακόμα και 70% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

Είναι ενδεικτικό ότι ακίνητο 90 τ.μ. πωλήθηκε στο Μοσχάτο (κατασκευής 1975 τρίτου ορόφου) 25.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στα 99.000 ευρώ. Αυτό αφενός δείχνει τη στρέβλωση που υπάρχει σήμερα στην αγορά και ακ΄΄ομα περισσότερο στον τρόπο υπολογισμού των φόρων. Δηλαδή, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων υπολογίσθηκε στα 99.000 ευρώ!